Україна розпочала переговори з Румунією про гарантії безпеки

Румунія розпочала з Україною двосторонні безпекові переговори. Вона стала вже дев’ятою країною, із якою Україна домовляється про гарантії безпеки.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Переговори почалися на полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації Формули миру у швейцарському Давосі. Там зараз відбувається Всесвітній економічний форум.

Зокрема, представники держав обговорили основні елементи майбутньої угоди та узгодили питання проведення подальших переговорів.

В Офісі президента зазначають, що роботу над спільною угодою розпочали на доручення Володимира Зеленського в межах Спільної декларації G7 про підтримку України. Вони ознаменували підвищення двосторонніх відносин до рівня стратегічного партнерства.

На полях саміту НАТО у Вільнюсі, який відбувався 11-12 липня 2023 року, лідери «Групи семи» (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України, у якій зазначили, що кожен із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки, спрямованими на:

  • забезпечення стійкості ЗСУ;
  • зміцнення економічної стабільності та стійкості України;
  • надання технічної та фінансової підтримки для задоволення нагальних потреб України.

У разі майбутнього збройного нападу з боку росії країни «Великої сімки» зобов’язуються негайно провести консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків.

У декларації Україна визначила й свої зобов’язання. Вони стосуються, зокрема, реформування.

Реклама

Залишити коментар