Королева Данії Маргрете II офіційно зреклася престолу

Королева Данії Маргрете II підписала у неділю, 14 січня, декларацію про зречення від престолу на користь її старшого сина Фредеріка, який стає королем Фредеріком X.

Про це повідомляє The Guardian

Підписання декларації про зречення престолу означає, що 55-річний син королеви автоматично стає королем Данії. Про його новий титул оголосить премʼєр-міністр країни Метте Фредеріксен на балконі палацу Крістіансбор.

Тисячі людей зібралися на вулицях Копенгагена, щоб попрощатися з Маргрете, яка стала першим монархом Данії за майже 900 років, що добровільно зрікся престолу. Вона правила 52 роки.

Згідно з протоколом, церемонії коронації не було, оскільки це не передбачає конституція країни. 

Королева Маргрете вирушить до Амалієнборга, палацового комплексу в Копенгагені, що є зимовою резиденцією данської королівської родини. Нові ж король та королева проведуть у Крістіансборзі захід для спеціально запрошених гостей.

Пізніше запустять почесний салют і зроблять 27 пострілів. Королівський прапор на палаці Крістіана IX знімуть і піднімуть на палаці Фредеріка VIII в Амалієнборзі.

31 грудня 83-річна королева Данії Маргрете II у новорічному зверненні заявила, що зрікається престолу після 52 років правління.

Маргрете сіла на трон 14 січня 1972 року. Після смерті королеви Сполученого Королівства Єлизавети II вона була єдиною жінкою-монархом у світі.

Реклама

Залишити коментар