Україна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною через продовження заборони на імпорт зерна

Київ подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції. Україна звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі.

Про це заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка в інтерв’ю Politico.

“Я думаю, що весь світ повинен побачити, як країни-члени ЄС поводяться по відношенню до торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути і на інші країни”, – заявив посадовець.

Заборони, введені трьома центральноєвропейськими країнами, мають на меті захистити своїх фермерів від різкого зростання експорту зерна з наддержави України після блокади Росією українських портів на Чорному морі. Правляча партія Польщі особливо прагне зупинити потік, оскільки її доля на виборах 15 жовтня тісно пов’язана з підтримкою сільської місцевості, яка озлоблена збільшенням експорту української сільськогосподарської продукції.

Київ планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з ЄС.

“Я думаю, що весь світ повинен бачити, як країни-члени ЄС поводяться по відношенню до торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути і на інші країни”, – йдеться в інтерв’ю.

Тоді як Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири види зерна, Польща на вихідних ввела додаткові заборони на українське борошно та корми. Угорщина, за словами Качки, йде ще далі і забороняє ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

Уряди в Будапешті та Варшаві заявили, що вони діють, щоб захистити своїх фермерів від сплеску українських продуктів, який знизив ціни, але Качка відповів, що ця аргументація помилкова: “Заборона Польщі не допоможе фермерам, вона не вплине на ціни, тому що ціни є глобальними — те, що вони роблять, ґрунтується на громадській думці”.

Судові розгляди мають розпочатися вже сьогодні.

Нагадаємо, що раніше Польща заявила, що блокуватиме вступ України до ЄС, якщо не вирішиться питання експорту зерна

Реклама

Залишити коментар