ОГП: Майже половина північнокорейських ракет, запущених по Україні, вибухнули в повітрі

Офіс генерального прокурора України продовжує досліджувати уламки північнокорейських ракет, якими рф обстрілювала територію України упродовж зими 2024 року. Правоохоронці виявили, що майже половина запущених ракет не долетіли до цілі, бо вибухнули в повітрі.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит від інформагентства Reuters.

Так, Україна вже дослідила уламки 21 з майже 50 ракет, які Північна Корея передала рф. Окрім цього, генпрокурор Андрій Костін розповів інформагентству, що відсоток відмов північнокорейської зброї виявився високим.

“Близько половини північнокорейських ракет втратили запрограмовані траєкторії і вибухнули в повітрі; в таких випадках уламки не були знайдені”, — йдеться у відповіді ОГП на запит Reuters.

Андрій Костін також повідомив інформагентству, що його орган продовжуватиме розслідування щодо використання цих ракет. Окрім цього, Офіс генпрокурора все ще з’ясовує, чи відправив Пхеньян інструкторів для спостереження за запуском балістичних ракет росіянами.

Після повідомлень про те, що Північна Корея передає росії своє озброєння, перші докази її застосування проти України представили у січні. Експертиза підтвердила, що ракету малої дальності, якою вдарили по центральній частині Харкова 2 січня, виробили в КНДР.

Згідно з попереднім аналізом правоохоронців, такі ракети містять фугасні бойові частини потужністю 500-1000 кг у тротиловому еквіваленті. Можливе також використання комбінованої бойової частини. Встановлена максимальна дальність пуску ракет — до 650 км. За попередніми даними, запускали такі ракети з Воронезької області росії.

Станом на кінець лютого слідчі зафіксували, що російські війська випустили по Україні понад 20 північнокорейських засобів ураження. Внаслідок ворожих атак загинули щонайменше 24 людини, ще понад 100 цивільних зазнали тяжких поранень.

Крім того, за даними української розвідки, Північна Корея відправила в росію вже півтора мільйона артилерійських боєприпасів 1970-1980-х років виготовлення.

Реклама