Польща та Литва спрямують додаткові війська на кордон із Білоруссю

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак погодився відправити додаткові війська для патрулювання польсько-білоруського кордону. Литва також планує скерувати на кордон більше офіцерів.

Про це пишуть Polska Agencja Prasowa та LRT.

Блащак погодив запит командувача прикордонної служби Томаша Праги щодо відправлення на польський кордон із Білоруссю додатково ще тисячі військовослужбовців. 

Міністр зауважив, що рішення ухвалили зокрема «у звʼязку з динамічною ситуацією на кордоні». Агентство PAP уточнює, що наразі на кордоні з Білоруссю служать дві тисячі польських військових.

Поміж іншим заступник очільника МВС Польщі Мацей Вонсік зазначив, що з боку Білоруси посилюється агресія проти польських прикордонників, військових та поліціянтів. За його словами, у польських правоохоронців кидають пляшки, каміння та гілки.

Вонсік додав, що білоруські служби намагаються пошкодити електронний бар’єр на кордоні за допомогою електроінструментів — для того, аби мігранти опинилися на території Польщі. За словами польського міністра, правоохоронці також посилюють охорону річкових ділянок кордону.

Литва також планує скерувати більше офіцерів на кордон із Білоруссю у відповідь на загрозу від найманців російської ПВК «Вагнер». 

Проте керівник Державної прикордонної служби Литви (VSAT) Рустамас Любаєвас не уточнив кількість додаткових офіцерів.

“Ми можемо розгорнути додаткові сили в дуже короткий термін, відреагувати на ситуацію на кордоні, у нас є великий досвід, який ми отримали під час кризи нелегальної міграції”, — сказав він.

Він зазначив, що наразі в Білорусі можуть перебувати до 4,5 тисячі найманців. А втім, за словами Любаєваса, біля литовського кордону їх «не дуже багато». 

“Відбувається постійний моніторинг ситуації, вона змінюється, і ми перебуваємо в постійному контакті з нашими сусідами та партнерами, з розвідувальними установами”, — додав керівник VSAT.

Вільнюс також планує закрити два з шести пунктів перетину кордону — «Шумскас» і «Тверечюс». Любаєвас зауважує, що закриття цих пунктів «суттєво не вплине на рух вантажного транспорту», оскільки ними їздять переважно порожні вантажівки та цивільні.

Фото – LRT

Реклама

Залишити коментар