Буковина і Чернівці мають стати комфортною домівкою для релокованих підприємств, – Максим Бурбак

Питання переміщення бізнесових потужностей із небезпечних регіонів на захід України нині дуже важливе. На цьому в ефірі програми «Постфактум» на телеканалі ТВА наголосив Народний депутат України двох скликань Максим Бурбак.

«Ми почули заклик президента до того, що бізнес повинен працювати далі, економіку треба перезапустити, тому що це і сплата податків, і виплати до бюджетів, і підтримка Збройних сил України, – зазначив політик. – І гарний приклад – я побачив репортаж про те, як найбільший виробник велосипедів України переїхав з Харкова до Хотина, де вони вже налагоджують виробництво велосипедів. Хотів би, щоб цей приклад наслідували і Чернівці. Знаю, що і до обласного центру переїхало багато підприємств. Думаю, що Чернівецька область, яка на мапі всієї України стала такою тихою гаванню, має дати всі можливості бізнесу працювати у спокійних умовах.

У країнах Західної Європи виробництва, зазвичай, розміщують у західних частинах. І західні частини тієї ж Польщі, Угорщини, Чехії є заможнішими за східні регіони. Після розпаду радянського союзу ми побачили, що вся промисловість була зосереджена на сході України біля російського кордону. Мабуть, тоді вже росіяни розуміли, що першою ж ціллю їхньої атаки буде знищення нашої промисловості. Натомість, на заході України, як ми пам’ятаємо, було чимало підприємств радіоелектроніки, як от у Чернівцях – жодне не працює. Тому Чернівці мають показати приклад для усієї країни, що ми підставимо плече великому, малому і середньому бізнесу і готові надавати приміщення їм на конкурентних засадах. Адже мені соромно від того, що Чернівці згадують у ракурсі феноменально високих цін на оренду житла з початком російського вторгнення і переселенці не можуть їх оплачувати. Тому думаю, що під час розміщення виробництв власники приміщень усвідомлять свій громадянський обов’язок, щоб надавати ці приміщення за конкурентною вартістю. Не брати ціни зі стелі, а дати підприємствам запрацювати.

Потім вони почнуть платити податки, це також наповнить місцевий бюджет, надасть додаткові кошти для відбудови інфраструктури і місто, і область запрацюють. І, як гарний приклад релокації підприємств зі сходу України до Чернівецької області, який може бути реалізований – це створення індустріальних парків. Цей потенціал вже напрацьований. Прикро, що ним не користуються.

Тому я звертаюся до керівників підприємств зі сходу України – у Новодністровську зареєстрований індустріальний парк, є земля, підведені комунікації, є приміщення колишньої панчішної фабрики, яку ще з радянських часів не добудували, там 40% ступінь готовності – інвестуйте, будь ласка, добудовуйте – це 22 тисячі квадратних метрів приміщень. Тобто велике підприємство має можливість добудувати і працювати на Буковині – це додаткові робочі місця, додаткові надходження Новодністровській громаді і залучення тих внутрішньопереміщених осіб, щоб вони могли заробляти. Прикро, що Чернівці ще не мають жодного індустріального парку, хоча відповідні напрацювання були на базі заводу «Гравітон» ще за минулої каденції Чернівецької міськради. Нажаль, тоді політиканство взяло гору і такого парку ми досі не маємо.

Досвід Польщі в цьому сенсі доволі яскравий. Так само розвивалася економіка Словаччини. Запуск економіки відбувся в тому числі завдяки таким паркам. У законі про індустріальні парки, який зараз готовий до 2 читання і, я переконаний, буде проголосований, є суттєве звільнення від оподаткування. Тобто таким підприємствам буде дуже вигідно це робити. Тому я не розумію чернівецьких підприємців, яких зараз дуже багато у стінах ратуші – для них це також додатковий інструмент для заощадження на сплаті податків.

Тому переконаний, що Чернівецька міськрада на одному з чергових засідань, хотілося, щоб вони відбувалися частіше, розгляне питання – як посприяти створенню індустріального парку у місті Чернівці.

Я спілкувався з керівництвом заводу «Гравітон» – вони готові пройти всі ці бюрократичні кола, тому що завод «Гравітон» є засновником індустріального парку у Новодністровську – вони мають досвід, щоб зробити це і в місті Чернівці. Тому звертаюся і до нашої міської ради, щоб одним з питань порядку денного було створення у Чернівцях індустріального парку.»

Реклама

Залишити коментар