Каспрук: “Червона” зона – це біда для Чернівців, але другої повної зупинки економіки місто не витримає

Другої повної зупинки економіки місто не витримає. У малого бізнесу немає запасу міцності. А це основа економіки Чернівців. Про це заявляє мер Олексій Каспрук на своїй сторінці у Facebook.

“Червона зона” – це біда для Чернівців. Щодоби в області понад 200 нових хворих, половина з яких у місті, 3-4 смерті на добу.

Пізно шукати винних, майже два місяці часу влада втратила, не забезпечила контроль за дотриманням карантинних обмежень. Тепер потрібні швидкі, жорсткі та ефективні дії. І це точно не зупинка роботи всіх і вся”, – пише мер.

За його словами, жорсткий карантин був потрібен на початку епідемії, коли не вистачало засобів захисту, дефіцитом були звичайні маски. Ніхто не знав, як діяти у кожній сфері, щоб захистити здоров’я людей, зупинити поширення хвороби. Не були готові лікарні, лікарі не мали алгоритму лікування. У тій ситуації жорсткі обмеження були застосовані вчасно і дозволили Україні не допустити найгіршого італійського сценарію.

“Сьогодні ситуація інша. Є розуміння, як поширюється хвороба, є засоби захисту, є розуміння про необхідність їх застосування і дотримання дистанції. Лікарі знають як протистояти хворобі. Більшість людей усвідомлюють небезпеку та її наслідки для себе, рідних та близьких”,- йдеться у дописі Каспрука.

“Ці два дні багато спілкувався з чернівчанами. Сьогодні зустрівся з підприємцями Калинівського ринку.

Почув різні думки та пропозиції. Але вимоги у всіх чернівчан спільні:

1.Роботу жодних ринків, магазинів, сфери побуту, закладів громадського харчування, спортивних закладів не зупиняти. Забезпечити їх роботу до 23.00 з дотриманням карантинних обмежень: маски, антисептики, санітарне прибирання, дистанція, у разі потреби – температурний скринінг.

2.Заборонити усі масові заходи, банкети, розважальні вечірки у закладах громадського харчування.

3.Забезпечити максимальну кількість тролейбусів та автобусів на міських маршрутах, належний їх санітарний стан, дотримання маскового режиму та перевезення лише на сидячих місцях.

4.Вимагати не припиняти внурішньообласне, міжобласне автобусне та залізничне сполучення. Перевезення здійснювати з дотриманням карантинних обмежень.

5.Забезпечити за рахунок коштів НСЗУ та міського бюджету усім необхідним міські лікарні, які лікують хворих на COVID: ліками, запасами кисню, обладнанням та розхідними матеріалами, засобами захисту та дезінфекції, лікарям та медперсоналу – виплачувати додаткову винагороду з міського бюджету.

6.Планове лікування припиняти лише у випадках, коли відсутні необхідні лікарі або у відділенні стався спалах захворювання на COVID.

7. Не припиняти роботу дитсадків. Забезпечити раз у два тижні безкоштовне тестування усіх працівників дошкільних закладів. Дітей приймати, які не мають ознак ГРВІ і не були в контакті з хворими на COVID.

8. 1 вересня розпочати у звичному режимі навчання у школах для учнів 1-4 класів, з дотриманням усіх рекомендацій епідеміологів до освітнього процесу в умовах карантину. Заняття проводити у класах, де не більше 15 учнів. Забезпечити у кожній школі 1-2 медпрацівників для моніторингу стану здоров’я учнів. У разі спалаху захворювання на карантин відправляти класами. Учнів середньої та старшої школи перевести на дистанційне навчання. Визначити окремо школи, класи, інклюзивно-ресурсні центри, де проводитимуть заняття для особливих діток, які не можуть займатися дистанційно.

9.Форму навчання у вузах визначає адміністрація вузів з врахуванням думки студентського самоврядування.

10. Не припиняти спортивні тренування, дозволити тренування у групах до 10-15 осіб.

11. Не зупиняти роботу парків, позашкільних, культурних закладів, заняття в гуртках дозволити не більше 10-15 осіб з дотриманням карантинних обмежень.

12. Забезпечити регулярне прибирання міста, площ, скверів, парків, щоденний вивіз ТПВ, миття контейнерів для ТПВ, належну кількість урн на вулицях та площах.

Ці пропозиції 25 серпня будемо вимагати прийняти на позачерговій сесії міської ради.

Пропоную лідерам громадської думки, представникам партій та громадських організацій відкинути власні амбіції, згуртуватися і вимагати від міської влади почути громаду та виконати її волю!

Якщо влада не почує, оголосити загальноміську акцію громадської непокори.

Турбуємося про кожного чернівчанина, його право на життя, працю та здоров’я!”, – пише Каспрук.

Реклама

Залишити коментар