Зеленський розповів про зустріч з путіним у рамках Нормандського формату в 2019 році

На закритій зустрічі в рамках Нормандського формату у 2019 році Президент України Володимир Зеленський обговорив з російським президентом владіміром путіним питання відведення військ, припинення вогню, газові питання та обмін військовополоненими. Однак режим припинення вогню тоді не спрацював.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський на пресконференції за підсумками форуму “Україна. Рік 2024», коментуючи зустріч за зачиненими дверима в рамках Нормандського формату в грудні 2019 року.

“У нас була довга бесіда в різних тональностях. Я йому (путіну – ред.) говорив про те, що Мінські угоди не спрацюють, бо сама тематика відведення військ вздовж лінії зіткнення непрацююча, я йому пояснював з цифрами дуже конкретними. У мене вже був досвід, я проїхав тоді контактну лінію, і у мене був досвід, як довго – пам’ятаєте, у нас були перші кроки відведення, і я йому показував, що подивись загальні цифри, за який час ми відвели. Я йому показав, що ми будемо 20 років відводити. І це значить, що ми будемо 20 років знаходитись в такому стані замороженого конфлікту, який говорить про те, що війна не закінчилась. Ось про що ми дуже довго говорили. І також друге питання була історія по газу, про суд, який ми виграли, але ж ви знаєте, як вони реагують на виграні процеси. І там було акцентування того, що вони все ж таки передадуть гроші. Ми отримали тоді гроші. І третє питання у нас було щодо обміну (військовополоненими – ред.), і тоді ми поміняли більше 100 людей. Ну, і він постійно піднімав питання ceasefire (припинення вогню – ред.)”, – розповів Зеленський.

Він додав, що кілька місяців по тому засвідчили, що режим припинення вогню не спрацював і були чергові втрати на фронті.

“Мені здається, що все це було в іншому житті, і все було по іншому. Я не дуже пам’ятаю всі деталі”, – зазначив Президент.

Нагадаємо, 10 грудня 2019 року на саміт у Парижі зібралися лідери “Нормандської четвірки” – президент України Володимир Зеленський, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер ФРН Ангела Меркель та президент рф владімір путін. Президент України під час зустрічі тет-а-тет з російським колегою зрозумів, що з путіним дуже складно домовлятися. Про це він сказав журналістам за підсумками “Нормандського саміту” в Парижі.

Реклама

Залишити коментар