Росіяни розстріляли українських військовополонених у Бахмутському районі

Російські окупанти у Бахмутському районі розстріляли українських військових, які здавалися в полон.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Про злочин окупантів стало відомо, зокрема, із відео, яке поширилося соцмережами. За даними омбудсмена, це, ймовірно, трапилося 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі.

На відео видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. росіяни мали взяти їх у полон, але натомість розстріляли. 

Точна кількість страчених українських військових не відома. Омбудсмен зазначає, що їх було щонайменше сім. Моніторингова платформа DeepState пише про 9 розстріляних захисників. За її даними, розстріляними, ймовірно, є бійці 92 ОШБр «або хтось з приданих їм підрозділів».

“Такий розстріл — це воєнний злочин […] Цей випадок необхідно зафіксувати як чергове порушення росією норм міжнародного гуманітарного права”, — заявив Лубінець.

Омбудсмен звернуся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, щоб організації зафіксували та публічно визнали, що російські військові вбивають українських полонених. Вже відомо з якої військової частини є окупанти, які стратили українців. 

“Такі вбивства військовополонених — випадки не поодинокі. За них має бути покарання”, — наголосив Лубінець.

Реклама

Залишити коментар