#челендж: Як чернівецькі фірми, наближені до депутатів, заробляють на прибиранні

У Чернівцях активісти запропонували у соцмережах організувати прибирання скверу поблизу аеропорту. Утім, окрім свідомої громадянської позиції небайдужих чернівчан, які долучаться до акції, є й інший бік медалі – чергова схема відмивання коштів фірмами, які наближені до депутатів міської ради.

Про це йдеться у дописі Леоніда Прокопчука у соціальній мережі Facebook.

Одне з гасел, яким закликають прийти людей, звучить так: “Мітла, граблі, політика! Відкинь зайве / прийди на #челендж!”

За словами ініціаторів акції, техніку, інструменти та додаткові засоби для прибирання території нададуть підприємства “Порядок в домі“, “Трест зеленого господарства” та деякі забудовники.

Як відомо, чернівчани неодноразово скаржилися на фірму-управителя “Порядок в домі” через те, що вона не надає послуг, а людям щомісяця надходять рахунки.
“Виявляється, це одна з обслуговуючих контор-аферистів, яким роздала чернівчан в якості комунальних рабів конкурсна комісія, котру очолював заступник міського голови Володимир Середюк. Засновником і бенефіціаром фірми є Ілля Липка, свояк депутата від фракції “Народний контроль” Михайла Яринича. Середюк ж є однопартійцем Яринича”, – йдеться у дописі Прокопчука.
Компанія через поспіх використовувала працівників без оформлення трудових відносин, за що Управління держпраці у Чернівецькій області винесло їй постанову про накладення штрафу в сумі 111690 грн.
Сквер біля аеропорту на Google Maps

Далі, як дослідив Леонід Прокопчук, послуги з прибирання території скверу поблизу аеропорту  розігрувалось на конкурсі в рамках лоту №5. Змагались за лот №5 ФОП Каленчук, “Єврокомунбуд” і “Порядок в домі”. Переможцем стала фірма “Порядок в домі”.

“Загальна ціна лоту становить 2 190 680 грн (два мільйони сто дев’яносто тисяч шістсот вісімдесят, ага). Послуги ж з ліквідації стихійних смітників та проведення місячників з благоустрою вартують 375 тисяч 893 грн. Тобто, за ці роботи компанії вже сплачено. З наших з вами податків”, – йдеться у дописі.

Отже, за словами Прокопчука, фракція “Народного контролю” збирається забезпечити номінальне виконання зобов’язань своєї фірми з допомогою наївних мешканців.

“Граблі теж відкидати не варто. Бо якщо місцеві політики починають перетворюватись з обслуговуючого персоналу на експлуататорів, то їх рано чи пізно чекає відсторонення від влади та забуття електоратом. Схоже, “Народний контроль” зібрався наступити на ті ж граблі, на які наступала свого часу “Партія регіонів”, – йдеться у повідомленні.

Отже, з гасла “Мітла, граблі, політика. Відкинь зайве” лишньою є мітла. Як символ того, що не треба братись за чужу роботу задарма. Навіть з найкращих мотивів.
Леонід Прокопчук зауважив, що не має нічого проти низових ініціатив, та й проти участі в них політиків теж. Але коли ініціатива справді народна і коли політик включається в діяльність як звичайний громадянин.

“Але остаточно пазл почав складатись лише після повідомлень мешканців з цього району. За словами від кількох джерел, на територію парку кілька тижнів тому “висаджувався десант” депутатів, які вели перемовини з мешканцями щодо благоустрою території скверу. Депутати обіцяли привести сквер до ладу в обмін на те, що мешканці не будуть протестувати проти організації на території скверу тенісних кортів”, – підбив підсумки Прокопчук.

Фото: Зоряна Корчинская / Facebook.

Реклама

Залишити коментар