ВАКС зняв арешт з акцій низки облгазів, які пов’язували з Фірташем

Вищий антикорупційний суд скасував арешти акцій низки облгазів, які діяли у структурі «Регіональної газової компанії» (РГК). Цю компанію пов’язують із бізнесменом Дмитром Фірташем.

Про це повідомила «Економічна правда» з посиланням на ухвалу суду. У коментарі виданню ВАКС підтвердив відповідне рішення. А втім, повний текст із мотивацією ухвали мають оголосити 1 липня.

Як зазначається в матеріалах рішення, йдеться про акції, емітовані АТ «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Дніпропетровськгаз», «Житомиргаз», «Закарпатгаз», «Запоріжгаз», «Івано-Франківськгаз», «Київоблгаз», «Львівгаз», «Миколаївгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Тисменницягаз», «Хмельницькгаз», «Чернівцігаз», «Чернігівгаз», «Харківгаз», «Харківміськгаз», «Криворіжгаз», «Луганськгаз».

Вони належать кіпрським компаніям Olubera Ventures Limited, Solvotore Enterprises Limited, Pesnero Investments Limited, ПрАТ «Газтек» та іншим, які у ЗМІ називали причетними до Фірташа.

Більшість цих облгазів зазначені у структурі РГК. Зазначимо, у травні 2022 року суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів через несплату за користування мережами. Пізніше уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу».

Більшість із них входили до групи РГК, яку пов’язують із бізнесменом Дмитром Фірташем (хоч офіційно він не є бенефіціаром компанії). Відтоді «Нафтогаз» намагався встановити контроль над облгазами групи РГК. Так, «Нафтогаз» відзвітував, що за минулий рік завершив інтеграцію облгазів та міськгазів.

Вилучення ліцензій в облгазів відбувається на тлі слідства над Фірташем. Правоохоронці стверджують, що бізнесмен організував схему несанкціонованого відбору газу з газотранспортної системи України, у якій узяли участь посадовці підконтрольних йому підприємств.

Реклама

Залишити коментар