Китай працює над тим, щоб відмовити країни від участі у Саміті миру — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Китай намагається зірвати Глобальний саміт миру, який має пройти 15−16 червня у Швейцарії.

Про це він заявив під час пресконференції Діалог — Шангрі Ла в Сінгапурі у неділю, 2 червня.

“Що стосується Китаю, вони не підтвердили свою присутність на будь-якому рівні… Сполучені Штати мають контакти з деякими державами та заохочують їх брати участь у Саміті миру. Китай, на жаль, навпаки — сьогодні працює над тим, щоб країни не приїжджали на Саміт миру. Велика різниця між двома цими позиціями”, — наголосив Зеленський.

Раніше президент України повідомив, що участь у Глобальному саміті миру підтвердили 106 країн.

До слова, у січні 2024 року Київ запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна взяти участь у запланованому «мирному саміті» світових лідерів у Швейцарії. Китай був відсутній на саміті за Формулою миру в Мальті в листопаді 2023 року.

Саміт миру відбудеться 15−16 червня на курорті Бюргеншток у Швейцарії. росія не буде на ньому присутня. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без рф мирний процес є «немислимим».

31 травня агенція Reuters із посиланням на власні джерела повідомила, що Китай відмовився брати участь у мирному саміті у Швейцарії.

Зазначається, що Пекін відхилив запрошення, оскільки не були виконані його умови. Йдеться про участь країни-терориста росії в саміті та «справедливе обговорення всіх пропозицій», сказало одне з джерел.

Реклама