Зеленський: У червні може початися шлях до справедливого миру

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у червні «може початися шлях до справедливого миру».

Про це Зеленський сказав у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня.

Президент заявив, що наступного тижня планується досить багато міжнародної комунікації — як публічної, так і непублічної.

Зеленський розповів, що зокрема продовжується підготовка першого Саміту миру, який відбудеться 15−16 червня у Швейцарії.

“Наша команда зараз, а разом із нею й команди ключових партнерів працюють, щоб Саміт став справді глобальним. Точно можемо сказати: усі континенти будуть представлені — різні частини світу, різні погляди на глобальний розвиток”, — зазначив президент.

Він наголосив, що всі учасники Саміту визнають, що Статут ООН та базові міжнародні конвенції є обов’язковими документами для кожної держави, зокрема й росії.

“Світова більшість повинна примусити росію до миру та може це зробити. Саме в червні може початися шлях до справедливого миру”, — сказав Зеленський.

Він зазначив, що Україна готується і до саміту НАТО, який відбудеться цього літа у Вашингтоні.

“Потрібен сильний політичний сигнал — Альянс не має боятися власної сили та ховатися від власних основ. Кожна країна, яка поділяє спільні цінності й готова реально їх захищати, заслуговує на запрошення в Альянс”, — заявив Зеленський.

Президент також згадав про процес вступу до ЄС: “Україна виконала всі необхідні умови для реального початку перемовин щодо вступу, і тепер свої зобов’язання має виконати сторона Євросоюзу”.

Реклама