Президент звільнив двох заступників Єрмака і призначив заступниць – укази

Президент Володимир Зеленський звільнив заступників керівника Офісу президента Андрія Смирнова та Олексія Дніпрова.

Про це свідчать укази №205/2024 та №203/2024.

Причини звільнення нині невідомі. Водночас Зеленський вже призначив нових заступниць очільника Офісу президента Андрія Єрмака. Ними стали Ірина Мудра та Олена Ковальська.

Адвокат та політик Андрій Смирнов у 2019 році став заступником Єрмака, на посаді займався питаннями правової політики, правоохоронною та судовою системами. Працював над створенням міжнародного трибуналу для росії.

Раніше був позаштатним радником Владислава Каськіва, який очолював «Держінвестпроєкт» за часів Януковича. Окрім того, під час президентства виборів у 2014 році у ЦВК він представляв інтереси лідера «Правого сектора» Дмитра Яроша. 

Згодом у суді захищав міністерку юстиції часів Януковича Олену Лукаш та ексглаву фракції «Партії регіонів» Олександра Єфремова. За даними руху «Чесно», у 2015 році Смирнова обрали до Дніпропетровської обласної ради від партії УКРОП. 

Олексій Дніпров — доктор юридичних наук. Працював у парламенті та уряді. Вже з 2013 року обіймав посаду заступника Міністра освіти і науки України. При президентстві Петра Порошенка та Володимира Зеленського працював в Апараті Адміністрації президента. З 2021 року став заступником керівника Офісу президента у гуманітарному напрямку.

Як пише «Чесно», у 2016 році в Мін’юсті стверджували, що Дніпров підпадає під люстрацію, хоча тоді йому вдалося стати заступником глави Адміністрації президента. Як з’ясували «Схеми»,  він уникнув люстрації завдяки листу глави Нацагентства з питань держслужби Костянтина Ващенка, в якому той роз’яснював, що під люстрацію підпадають просто «заступники міністрів» часів Януковича, а Дніпров був «заступником міністра — керівником апарату». 

Юристка Ірина Мудра з 2022 року була заступницею міністра юстиції. До цієї посади  працювала в банках, серед них — «Правекс Банк» та «Ощадбанк».

Олена Ковальська з 2021 року працювала в Офісі президента на посаді керівниці Головного управління стратегічних комунікацій Директорату з питань інформаційної політики.

З 2022-го стала очільницею Кабінету керівника Офісу президента. Є членкинею робочої групи зі створення трибуналу, що судитиме владу рф за злочин агресії.

Раніше працювала маркетинговою директоркою в банківській сфері, зокрема в «Ощадбанку» та ПУМБ.

Реклама