Буданов про Іл-76: Жодна сторона не може відповісти до кінця, що там сталося

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов зазначає, що ні українська, ні російська сторона не можуть до кінця відповісти, що сталося з падінням літака Іл-76.

“На жаль, потрібно констатувати, що там сталося, до кінця не може відповісти жодна сторона. Позиція росії – зрозуміло, в усьому звинувачувати Україну, при тому, що є низка незрозумілих для такої позиції фактів. Це насамперед те, що вони не показали поля всипані трупами, останками, як мали б це показати, щоб максимально звинуватити Україну, але навіть цього немає. Тобто ситуація таки незрозуміла до кінця”, — сказав Буданов в ефірі національного телемарафону ввечері у суботу, 27 січня.

24 січня у Бєлгородській області рф розбився російський військово-транспортний літак Іл-76. РосЗМІ писали про 63 загиблих.

Міноборони рф звинуватило в падінні літака Україну. Росіяни стверджують, що на борту перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін.

У Міноборони України заявили, що поки не можуть підтвердити причетність до падіння Іл-76, а також інформацію про те, що на його борту були українські військовополонені.

Згодом у ГУР підтвердили, що 24 січня мав відбутися обмін військовополоненими з рф. Там також зазначили, що не мають достовірної інформації про те, хто перебував на борту Іл-76.

Достеменно відомо, що в авіатрощі загинули шестеро членів екіпажу 117-го авіаційного полку рф. Це офіційно підтвердила і російська влада.

Російські пропагандисти водночас опублікували «список полонених», які нібито були на борту. У списку було 65 прізвищ.

Омбудсмен України з прав людини Дмитро Лубінець казав, що в російському списку є люди, яких вже обміняли.

Згодом у Корштабі з питань поводження з військовополоненими заявили, що під час запланованого обміну 24 січня в Україну мали повернути 65 захисників зі списку, який поширювали російські пропагандисти.

У Генштабі ввечері 24 січня офіційно заявили, що «продовжать вживати заходів щодо знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози».

У ГУР повідомляли, що у літаку Іл-76 мали перебувати російські VIP-персони, але в останній момент вони не сіли на борт. Там також припускали, що Росія могла використовувати українських військовополонених як живий щит.

Водночас начальник ГУР Кирило Буданов наголошував, що немає доказів, що літак міг перевозити 65 полонених українців.

Реклама

Залишити коментар