Скасування святкових днів під час війни більше не впливає на економіку — заступник голови НБУ

Скасування святкових днів після повномасштабного вторгнення допомогло знизити негативний ефект на ВВП у 2022 році, проте більше не впливає на економіку.

Про це розповів заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

Він зауважив, що святкові дні, які під час війни не є вихідними, становлять приблизно 4,5% від кількості робочих днів. 

Однак, за його словами, це не означає автоматичний зріст ВВП на відповідну суму, оскільки робота у святкові дні стосується передусім державного сектору. Натомість бізнес вільний визначати графік своєї роботи самостійно.

Водночас Ніколайчук додав, що скасування святкових вихідних справді зумовило зниження негативного ефекту на ВВП у 2022 році, проте зараз це не є «визначальним і важливим» чинником.

Як розповіли в Державній службі з питань праці, воєнний стан кардинально вплинув на трудову діяльність.

Так, роботодавці можуть без попередження і згоди працівників перевести їх на іншу роботу та в іншу місцевість для відвернення чи ліквідації наслідків бойових дій, обставин, що загрожують життю чи критичним потребам людей. Проте є умови:

  • на території не ведуться бойові дії (якщо ведуться, то лише за згодою працівника);
  • немає протипоказань за станом здоров’я;
  • оплата не нижче середньої за попередньою роботою.

На об’єктах критичної інфраструктури нормальну тривалість робочого часу можуть збільшити до 60 годин на тиждень із пропорційним збільшенням заробітної плати.

Якщо раніше працівники мали відпочивати щонайменше 42 години поспіль щотижня, на період воєнного стану вихідні можуть зменшити до 24 годин.

Додатково скасовуються:

  • заборона роботи у вихідні дні;
  • скорочений робочий день напередодні святкових, неробочих і вихідних днів;
  • перенесення вихідного дня, якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним днем;
  • обмеження для наднормових робіт.

Працівники все ще можуть піти в щорічну оплачувану відпустку, але роботодавець може обмежити її тривалість 24 календарними днями. Роботодавець також може відмовити у наданні невикористаних відпусток за попередні роки.

Також закон дозволяє відмовити у відпустці працівникам на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток — відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до трьох років.

Скорочений робочий час уночі скасували. Вночі не можуть працювати без їхньої згоди вагітні жінки, матері дітей до одного року, а також люди з інвалідністю, яким протипоказана така робота.

Інші жінки й працівники з дітьми за згодою можуть працювати на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також залучатися до нічних і наднормових робіт, робіт у вихідні, святкові й неробочі дні, їздити у відрядження.

Хоча закон допускає порушення строків оплати внаслідок бойових дій або інших обставин непереборної сили, це не звільняє роботодавців від обов’язку виплати заробітної плати.

Реклама

Залишити коментар