На Тайвані обрали президентом голову Демократичної прогресивної партії, якого Китай називає “підбурювачем війни”

У суботу, 13 січня, на президентських виборах у Тайвані перемогу здобув лідер керівної Демократичної прогресивної партії Лай Чінте. Напередодні виборів Китай назвав його “підбурювачем війни”, “порушником спокою” і “сепаратистом”

Про це повідомляє Bloomberg.

Тайвань обрав Лай Чінте президентом, завдавши удару по Пекіну, який назвав його “підбурювачем війни”.

Лай Чінте з керівної Демократичної прогресивної партії (ДПП) здобув перемогу в найнапруженіших перегонах на острові за останні десятиліття, набравши 40,1% підрахованих голосів, що є найнижчим відсотком з 2000 року.

Головна опозиційна партія Гоміньдану Хоу Ю-іх посіла друге місце, а Тайванська народна партія посіла третє місце у своїй першій президентській кампанії.

“Тайвань продовжуватиме йти пліч-о-пліч з демократіями в усьому світі”, – сказав Лай Чінте, сигналізуючи, що він підтримуватиме тісні зв’язки з Вашингтоном і пообіцяв підтримувати мир через Тайванську протоку.

Уряд президента Китаю Сі Цзіньпіна вважає Лая Чінте “порушником спокою” і “сепаратистом”, а Тайвань – сепаратистською провінцією і пообіцяв колись повернути собі острів. Президент Джо Байден пообіцяв захищати Тайвань у разі будь-якого вторгнення.

Співробітники служби безпеки Тайваню заявили, що не очікують, що Китай проведе великі військові навчання навколо острова відразу після виборів, але бачать, що Пекін посилить тиск іншими способами до того, як новий президент вступить на посаду в травні.

Реклама

Залишити коментар