В новому законопроєкті про мобілізацію переглянуть пункти, які можуть обмежувати права людини — Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у середу, 27 грудня, він провів нараду з керівництвом Міноборони щодо нового законопроєкту про мобілізацію. За його словами, за її підсумками вдалося знайти компроміси щодо пунктів документа, які порушують права громадян.

Про це омбудсмен повідомив в етері національного телемарафону.

“Вчора ввечері у мене відбулася робоча нарада, де були присутні представники Міністерства оборони, були фахівці нашої інституції, де ми мали компроміси. Як з одного боку забезпечити закон про мобілізацію, а з іншого — точно не порушувати права людини”, — зазначив Лубінець.

За словами уповноваженого з прав людини, до розгляду документа буде надано експертну оцінку від його відомства.

“Я точно знаю, що при підготовці цього законопроєкту до внесення в зал [Верховної Ради] буде засідання профільного комітету буде окрема експертна оцінка від мене. Ми зробимо, я кажу про нашу інституцію, щоб права були забезпечені. З іншого боку, щоб це не перешкоджало виживанню нашої держави та поповненню мобілізаційного ресурсу”, — наголосив омбудсмен.

До слова, 25 грудня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про зміни до законів про мобілізацію, облік, військову службу від уряду. Передбачаються комплексні зміни щодо правил військового обліку, вручення повісток, проходження ВЛК, відстрочки, мобілізації, військової служби та звільнення.

Проєкт пропонує, зокрема змінити призовний вік із 27 до 25 років, скасувати строкову службу, дозволити надсилати повістки про виклик до ТЦК і СП через електронний кабінет або на електронну пошту тощо.

27 грудня Лубінець заявив, що окремі норми нового урядового законопроєкту про мобілізацію та військову службу обмежують права громадян України та суперечать Конституції. За його словами, Україна не може обмежувати громадян у користуванні власним майном.

Реклама

Залишити коментар