Німеччина удвічі збільшить військову допомогу для України, — Bloomberg

Німецький уряд подвоїть військову допомогу для України. Невдовзі в парламенті країни мають затвердити додаткові 4 мільярди євро.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

Урядова коаліція канцлера Олафа Шольца погодилася подвоїти військову допомогу Німеччини Україні наступного року до 8 мільярдів євро (8,6 мільярда доларів).

У разі схвалення парламентом у Берліні, де партії Шольца мають більшість, збільшення видатків на оборону Німеччини перевищить цільовий показник у 2% ВВП, який обіцяли всі члени НАТО.

Шольц пообіцяв значне розширення військового потенціалу навіть після того, як спеціальний фонд витрат на оборону буде вичерпано, оскільки Німеччина нарощує свою роль європейського центру НАТО. Німеччина є найбільшою військовою підтримкою України в Європі та поступається у світі лише США.

Очікується, що бюджетний комітет Бундестагу, або нижньої палати парламенту, наступного тижня затвердить додаткові 4 мільярди євро, що збільшить витрати на оборону Німеччини до 2,1% ВВП у 2024 році.

Згідно з даними Кільського інституту світової економіки, Німеччина надала Україні понад 17 мільярдів євро військової допомоги. Це основні бойові танки “Леопард-2”, броньовані бойові машини піхоти “Мардер”, протиракетні комплекси “Іріс-Т” і “Патріот”, зенітні установки “Гепард” і системи залпового вогню.

Шольц оголосив про фонд у 100 мільярдів євро через три дні після того, як Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, і очікується, що дві третини будуть виділені до кінця року. Згідно з прогнозами, оборонний бюджет Німеччини вперше за понад три десятиліття досягне 2% ВВП.

Німецькі плани закупівель включають винищувачі F-35 від Lockheed Martin Corp., ізраїльську систему протиповітряної оборони Arrow і важкі вертольоти Chinook від Boeing Co.

Реклама

Залишити коментар