Чехія відкликала свого посла в росії , який перебуває у Празі з 2022 року

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський оголосив про відкликання чеського посла в росії Вітезслава Півоньки, який з 2022 року фізично перебуває в Празі

Про це повідомляє ČTK.

За словами міністра, Півонько піде у відставку наприкінці травня.

“Ми інтенсивно працюємо над новим послом. Нинішній посол вже відкликаний. Я вірю, що новий посол Чехії колись з’явиться”, – зазначив Ліпавський.

Стосовно термінів призначення наступника Піоні або його імені міністр відмовився говорити до завершення відповідного процесу.

У ЗМІ припускають, що уряд може обговорити питання послів на своєму засіданні 27 березня. Однак прем’єр-міністр Петро Фіала відмовився тоді коментувати це питання, заявивши, що “призначення послів завжди засекречені до певного моменту”.

Як зазначили у виданні, попри поточну ситуацію в Україні, чеські чиновники вже деякий час дискутують про те, чи потрібен взагалі посол у Москві.

Півонька працював у росії з 2018 року, а у 2022 році повернувся до Праги, наразі Чехію у рф представляють дипломати нижчого рівня.

За словами Ліпавського, чеський представник не буде присутній на інавгурації владіміра путіна, який вступить на свою посаду у вівторок, 7 травня. 

“Я не думаю, що наші нинішні відносини підходять для того, щоб наш нинішній тимчасовий повірений у справах (Ян – ред.) Ондрейка був присутній на такій церемонії”, – пояснив він.

Реклама