У пологових пишуть вигадані діагнози новонародженим, щоб отримати подвійну чи потрійну оплату — МОЗ

Пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених, аби їх перевели до іншої лікарні або на іншу схему лікування. Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи й потрійну оплату за одного пацієнта.

Про це повідомило Міністерство охорони здоровʼя за результатами спільного моніторингу з Національною службою здоровʼя (НСЗУ).

За попередніми розрахунками НСЗУ, за приблизно 30% дітей медичним закладам проводили подвійну оплату. У середньому в країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводять до іншого закладу, і вони зазнають негативного впливу внаслідок транспортування.

Приблизно 200 тисяч жінок щороку народжують в Україні. Вони отримують безоплатну допомогу в межах трьох пакетів послуг, за які медзакладам сплачує НСЗУ:

  • «Стаціонарна медична допомога без проведення хірургічних операцій»;
  • «Медична допомога при пологах»;
  • «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

В окремих лікарнях, як уточнили в МОЗ, усіх немовлят, які вижили до 7 дня, переводили до інших лікарень, попри те, що вони мали необхідні пакети послуг.

“Було виявлено, що в деяких лікарнях немовлятам ставлять діагнози, які не є патологією, а лише тимчасовим станом пацієнта і не мають бути причиною для “лікування””, — розповіли у відомстві.

Така ситуація, як наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, є неприпустимою, адже МОЗ робить усе можливе для того, щоб лікарні були фінансово спроможні надавати кваліфіковану медичну допомогу пацієнтам.

“Пакет складних неонатальних випадків має спонукати надавати медичну допомогу у приймальному закладі. А по факту ці лікарні перенаправляють маленьких пацієнтів у дитячі лікарні… Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто “хворих” дітей”, — зауважив міністр.

Також під час моніторингу фахівці виявили, що у 2023 році суттєво збільшилася кількість кесаревих розтинів, як порівняти з попередніми роками. Така динаміка може свідчити про виконання операції без медичних показів, а винятково задля отримання коштів за втручання.

МОЗ надало керівникам пологових і перинатальних центрів рекомендації щодо розв’язання проблемних питань та ухвалення управлінських рішень.

Реклама

Залишити коментар