Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні

Президент Володимир Зеленський у середу, 28 червня, подав у Верховну Раду законопроєкт про статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Законопроєкт № 9432 опубліковано на сайті парламенту, президент визначив його як невідкладний.

У пояснювальній записці зазначено, що англійська де-юре є офіційною мовою у 58 зі 196 країн світу, а де-факто — у низці інших країн і територій (Бангладеш, Кіпр, Ізраїль, Йорданія, Малайзія, Мальдіви, Шрі-Ланка, ОАЕ), це одна з шести мов ООН, офіційна мова ЄС, Ради Європи, Єврокомісії, Європейської асоціації вільної торгівлі та НАТО, її вивчають понад 1,5 млрд людей у світі. Англійською проводять міжнародні конференції та змагання, її використовують для спілкування в міжнародній науковій спільноті, це мова світової бізнес-спільноти, найбільше документації в IT-сфері та сфері технологічних досліджень публікують саме англійською.

“Євроінтеграційні прагнення України визначають, зокрема, і визнання європейських стандартів у сфері мовної політики… Наразі Україна має статус кандидата в члени ЄС, але досі відокремлена від ЄС мовним бар’єром”, — йдеться в пояснювальній записці.

У документі також сказано, що трансформація статусу англійської в Україні буде стратегічним кроком до членства в ЄС. Мета законопроєкту — підвищення конкурентоспроможності України, її інвестиційної та туристичної привабливості, ширше застосування англійської в публічних сферах і створення умов для її вивчення українцями.

Законопроєкт пропонує визначити посади, де кандидати мають володіти англійською, а також особливості використання англійської чиновниками на всіх рівнях, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я тощо.

У тексті законопроєкту сказано, що англійською мають володіти кандидати на посади:

  1. держслужби категорії А;
  2. держслужби категорій Б і В, список яких встановлює Кабмін;
  3. голів місцевих державних адміністрацій, їхніх перших заступників і заступників;
  4. військовослужбовців офіцерського складу, які проходять службу за контрактом, список яких встановлює Кабінет міністрів;
  5. поліцейських середнього та вищого складу Нацполіції, начальників інших правоохоронних органів, начальників служби цивільного захисту, перелік яких встановлює Кабінет міністрів;
  6. прокурорів;
  7. у податкових і митних органах, список яких встановлює Кабінет міністрів;
  8. керівників суб’єктів держсектору економіки, список яких встановлює Кабінет міністрів.

У документі сказано, що знання англійської також можуть вимагати від кандидатів на посади в органах місцевого самоврядування (крім виборних), якщо в їхні основні обов’язки входить міжнародне співробітництво.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль раніше казав, що уряд готує законопроєкт про статус англійської та напрацьовує рішення, як спростити її вивчення для всіх охочих.

Реклама

Залишити коментар