Парламент Грузії ухвалив закон про “іноагентів” у третьому читанні

У вівторок, 14 травня, парламент Грузії в третьому читанні ухвалив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”

Про це повідомляє Эхо Кавказа.

За ухвалення законопроєкту проголосували 84 депутати, проти – 30. 

Як зазначили у виданні, ухвалення закону про “іноагентів” відбулось попри нещодавні протести десятків тисяч громадян Грузії та міжнародну критику.

Закон, ухвалений парламентом, передадуть на підпис президентці Грузії Саломе Зурабішвілі протягом десяти днів. 

Згідно з Конституцією Грузії, президент має упродовж 2 тижнів підписати й опублікувати закон або з вмотивованими зауваженнями повернути його до парламенту.

Попри те, що Зурабішвілі на цей законопроєкт раніше пообіцяла накласти вето, “Грузинська мрія” має достатньо голосів, щоб подолати його. У разі, якщо і після цього президент не підпише закон, його підписує і публікує голова парламенту.

Оскільки терміни, протягом яких парламент має подолати вето президента, у законодавстві Грузії не вказані, “Грузинська мрія” ймовірно зможе остаточно затвердити закон у середині червня. Також, за словами урядовців, у законі про “іноагентів”, ймовірно, будуть враховані “змістовні рекомендації” від західних партнерів.

Натомість Зурабішвілі відповіла кабміну, що не погодиться “ні на які маніпуляції з метою його якось облагородити”. Вона запропонувала парламентській більшості ввести закон у дію з 1 листопада, після проведення в жовтні парламентських виборів.

7 березня 2023 року парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який значною мірою наслідує російський закон про іноземних агентів. Після цього в країні спалахнули протести. У ЄС попередили Грузію про “серйозні наслідки” в разі остаточного ухвалення законопроєкту про “іноагентів”.  

3 квітня 2024 року в парламенті Грузії знову ініціювали цей законопроєкт. Очільники парламентських комітетів закордонних справ низки країн Європи закликали Тбілісі відмовитись від нього. У США також заявили, що цей закон збиває Грузію з європейського шляху.

8 квітня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що всупереч негативній реакції громадськості та медіа, влада готова ухвалити закон, а президентка Саломе Зурабішвілі оголосила, що накладе вето, якщо його ухвалить парламент.

9 квітня у Тбілісі тисячі людей взяли участь у мітингу проти закону, який владна партія “Грузинська мрія” вдруге зареєструвала у парламенті.

Вже 16 квітня грузинський парламент відклав розгляд закону через протести громадян.

Парламент Грузії 17 квітня у першому читанні вдруге ухвалив скандальний закон про “іноагентів”, учасники акції протесту вимагали зустрічі з прем’єром.

Під час акції протесту проти закону про “іноагентів” у центрі Тбілісі в ніч проти 1 травня сталися сутички між правоохоронцями й учасниками мітингу. Поліція затримала 63 людей, повідомляють і про 6 постраждалих поліціянтів.

1 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про “іноагентів” у другому читанні. На вулицях Тбілісі знову почалися сутички між активістами та МВС.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала грузинів зробити вибір між Європою та Росією, коментуючи скандальний закон про “іноагентів”.

4 травня стало відомо, що у Тбілісі поновилися протести проти ухвалення закону “Про прозорість іноземного впливу”, акції відбуваються у двох місцях у столиці Грузії.

10 травня вісім країн Північної Європи та Балтії виступили зі спільною заявою, у якій попередили Грузію про те, що закон про “іноагентів” руйнує її європейське майбутнє.

11 травня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що уряд готовий до незначних поступок щодо закону про “іноагентів”, аби “примирити позиції” з західними партнерами.

Реклама