Навчальні тренінги у дружній атмосфері: у Чернівцях стартував проєкт з інтеграції переселенців у життя краю

У Чернівцях стартували тренінги з працевлаштування для внутрішньо-переміщених осіб. ГО “Чернівецьке об’єднання” Захист”” створила проєкт “Інтеграція та самореалізація ВПО в життя громад”, який дозволить переселенцям облаштувати своє життя на Буковині.

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну, близько 5 мільйонів громадян втратили роботу. На ринку праці зростає конкуренція. Найважче нову роботу знайти вимушено переміщеним особам. За словами організаторів проєкту, переселенцям потрібно шукати та виокремлювати свою індивідуальність, набувати та постійно оновлювати свої навички самопрезентації, а також розуміти власну цінність і не боятися доносити її.

3-4 вересня в громадах презентували можливості проєкту. Врешті до участі запросили 50 охочих з 5 громад Чернівецької області. Організатор заходів, Сергій Щербань каже, що проєкт принесе користь не лише його учасникам, а й громадам, в яких вони проживають.

“Ми хочемо забезпечити всебічну підтримку та розвиток внутрішньо-переміщених осіб в нових життєвих умовах. Ми відбираємо по 10 осіб з кожної громади і в загальному маємо кількість 50 людей. Хочемо реалізувати проєкт якісно, щоб учасники могли себе розвинути і поділитися цими знаннями з своїми знайомими, друзями та колегами. В результаті виробимо спільну інінціативу, яка матиме вплив як на внутрішньо-переміщених осіб, так і на громаду в цілому”.

Вже на минулому тижні проводили перші тренінги “Працевлаштування в умовах невизначеності”. Захід захотіла відвідати Тетяна, переселенка з Києва.

“24 лютого я прокинулась від страшних ударів і я зрозуміла, що почалась війна. В першу чергу ми з чоловіком думали про дітей. Ми виїхали в цей же день. приїхали в Сторожинець до родичів. А чоловік зараз на фронті”, — розповіла вона.

На Буковині проживає з двома дітьми у місті Сторожинець. Раніше займалася педагогічною діяльністю. Нині ж не проти кардинально змінити роботу.

“На даний момент я хочу зрозуміти що мені потрібно, де я можу бути корисною, де я можу отриаати додатково знання. Тому я тут, зараз на цьому тренінгу. Мені цікаво розвиватися вчитися. Мені цікаве спілкування, знайшла однодумців”, — розповіла вона.

Про проєкт дізналася від Сторожинецької громадської організації “Ми з України”. Тетяна дуже задоволена тренінгом.

Мені дуже сподобалась команда проєкту, лектор. Тут дуже приємна атмосфера. Коли я зайшла я одразу відзначила колір стін, стільців. Мені дуже сподобався колір стільців. Дуже затишне приміщення, світле. комфортне. Відчувається затишок і хочеться тут знаходитись. Інформація засвоються легко”.

Для зручності учасників тренінг розбили на декілька частин. Поміж навчаннями організували 2 кавабрейки та обід. Також подбали і про переселенок з маленькими дітьми. Доки мами навчаються, за дітьми доглядають волонтери.

Проєкт реалізовуватимуть впродовж трьох етапів. На першому — навчальні тренінги “Працевлаштування” та “Громадський активізм”. Після цього етапу, організатори пропонують відвідати історичні локації громад з екскурсіями. Учасники матимуть змогу самі обрати локації, куди їм цікаво завітати. Також обіцяють екскурсії Чернівцями. Наостанок, на конкурсній основі командам у складі щонайменше 1 представника ВПО та 1 представника громади, нададуть міні-гранти на реалізацію освітніх, культурних та побутових потреб мешканців громад.

Заходи триватимуть до середини січня 2023 року. Участь безкоштовна.

Реклама

Залишити коментар