Комітет ПАРЄ відмовився запроваджувати санкції щодо делегації РФ

Регламентний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив рішення про те, що російська делегація в асамблеї має продовжити роботу без санкцій.

Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент Європейської правди.

На підставі цього рішення був закритий розгляд скарги, ініційованої латвійською депутаткою Марією Голубевою та підтриманої депутатами від України та інших держав.

За регламентом ПАРЄ, у разі якщо комітет відхиляє оскарження за процедурними підставами, воно вважається автоматично схваленим асамблеєю, але рішення комітету маю бути оголошене на засіданні асамблеї.

Комітет констатував, що він розглянув скаргу за двома підставами:

1) до російської делегації входять депутати, обрані у багатомандатному округу з урахуванням голосів у анексованому Криму;

2) до російської делегації увійшли сенатори, що підтримали анексію Криму в 2014 році, через що перебувають під міжнародними санкціями.

На думку асамблеї, ці підстави не є достатніми для запровадження обмежень проти таких депутатів у ПАРЄ.

«Комітет вирішив, що повноваження російської парламентської делегації мають бути підтверджені», — йдеться у рішенні комітету.

Одночасно комітет виніс рішення про підтвердження повноважень ще кількох національних делегацій.

По кожній з них комітет оприлюднив також аргументацію кожного такого рішення.

Між тим, у рішенні щодо Росії орган ПАРЄ вирішив не надавати аргументи і обмежився лише висновком про те, що санкції проти РФ з процедурних підстав не мають бути запроваджені.

27 січня депутати Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) призупинили затвердження повноважень російської делегації.

Пропозиція оскаржити повноваження делегації РФ була пов’язана з російською агресією проти України, а також з «виборами» до Держдуми РФ, які проходили на території окупованого Криму.

26 червня ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації РФ без обмежень, незважаючи на порушення Москвою принципів Ради Європи.

Через це сім національних делегацій з України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії оголосили демарш.

Делегація України вже призупинила свою роботу в літній сесії ПАРЄ і відкликала свого постпреда при Раді Європи.

У грудні 2019 року Венеціанська комісія постановила, що ПАРЄ не повинна відмовляти у визнанні повноважень депутатів делегації РФ, навіть незважаючи на анексію Криму.

Реклама

Залишити коментар