Якщо ГПУ не надасть підстав для продовження обмежень щодо Портнова, то Канада зніме з нього санкції – ЗМІ

Санкції проти Андрія Портнова були накладені 5 березня 2014 року

апроваджені Канадою після Революції Гідності санкції проти ексзаступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича – Андрія Портнова – можуть бути зняті найближчим часом, якщо Генпрокуратура України не повідомить Уряд країни про наявність підстав для їхнього продовження. Це підтвердили два поінформовані джерела в уряді Канади журналістам “Радіо Свобода”.

“Наразі в Оттаві тривають дискусії про це і рішення щодо зняття санкцій з Портнова може опинитися на порядку денному нового уряду в найближчі тижні”, – повідомили джерела видання.

Підставою для можливого перегляду санкцій щодо Андрія Портнова став лист тодішнього заступника генпрокурора Сергія Кізя, відправлений ним в Канаду наприкінці липня 2019 року. На запит адвокатів Андрія Портнова Сергій Кізь видав листа, де стверджувалося, що “щодо Портнова не проводиться досудових розслідувань і що Портнов не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного”.

Ексзаступник генпрокурора також поінформував посольство України в Канаді та Міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади про те, що “станом на 29 липня 2019 року юридичні підстави для перебування Андрія Портнова у санкційному списку відсутні”.

Джерела “Радіо Свобода” пояснюють, що у разі, якщо нове керівництво Генпрокуратури не поділяє позицію, викладену в листі свого наразі звільненого працівника, та має іншу інформацію, воно має в найкоротші терміни поінформувати про це МЗС Канади офіційними каналами комунікації.

У посольстві України в Канаді на запит “Радіо Свобода” не стали коментувати ймовірність зняття санкцій щодо громадянина Андрія Портнова, лише зазначили, що “у питаннях санкцій Канада, як правило, враховує позицію Генеральної прокуратури України з огляду на її визначену законодавством ключову роль у міжнародно-правовому співробітництві”.

Своєю чергою юристка-міжнародниця “Центру протидії корупції” Тетяна Шевчук розповіла: “Для продовження санкцій потрібне підтвердження того, що особа причетна до зловживання владою, розкрадання бюджетних коштів в Україні, або набула якесь майно корупційним шляхом. Таким доказом може бути наявність кримінальних проваджень в Україні”.

Довідка. Санкції проти Андрія Портнова були накладені 5 березня 2014 року після того, як Генеральна прокуратура України направила тодішньому прем’єр-міністру Канади Стівену Гарперу листа, в якому зазначила, що “правоохоронними органами України було розпочато ряд кримінальних проваджень, вчинених зазначеними нижче високопосадовцями”, серед яких – Андрій Портнов. Цьогоріч Канада продовжила санкції щодо Віктора Януковича та його соратників іще на п’ять років. Як відомо, Андрій Портнов був заступником глави Адміністрації президента Віктора Януковича і керівником Головного управління з питань судової реформи та судоустрою, його називали куратором судової гілки влади. Він покинув Україну одразу після втечі Віктора Януковича наприкінці лютого 2014 року. Це сталося після розстрілів на Майдані. У березні 2014 року Уряд Канади застосував санкції до Портнова, внісши його прізвища у відповідний Акт.

Реклама

Залишити коментар