Гройсман заявив про створення нової політичної сили і плани участі у виборах

«Йому довіряють ті, хто побачив реформи».

Глава українського Уряду Володимир Гройсман заявив про створення нової політичної сили, з якою він планує піти на вибори Верховної Ради.

Прем’єр-міністр заявив, що партія, котру він очолить, має бути достатньо якісною з точки зору професійності і здатності.

«Насправді можу сказати, що зараз шукаю людей, які могли би бути достатньо результативними. Також би хотів бути дотичним до створення класичної центристської політичної партії, яку би було створено не під вибори, а яка би була достатньо організованою структурою з визначеною ідеологію з об’єднанням якісних і фахових людей, які можуть не просто розмовляти», – повідомив політик, додавши, що наразі він збирає команду по всій країні.

«На рівні громад, міст, на рівні районів і областей, – сказав прем’єр-міністр. – Збираємо тих людей, які мають здорові думки і розуміють, як їх впроваджувати. Я вважаю, що така команда, яка може генерувати ідеї і впроваджувати їх, має бути успішною», – додав глава Уряду.

Гройсману довіряє 20% населення

Наміри Володимира Гройсмана розпочати новий етап політичної діяльності позитивно сприйняли політичні експерти. Зокрема, вони високо оцінили шанси Прем’єр-міністра сформувати політичну силу, яка пройде до українського парламенту.

Так, за словами політолога Валентина Войткова, Гройсману довіряє приблизно 20% населення – такими є останні дані соціологічних опитувань.

«Це поки і є його електоральна база», – стверджує експерт.

Водночас політолог Володимир Фесенко зауважує, що у глави Уряду наразі є стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії у парламент.

«Гройсман – молодий, він належить до того ж покоління, що й Зеленський. Вони ровесники, як Арсеній Яценюк і багато інших. Зараз починається епоха людей цього віку. У Володимира Борисовича є стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії в парламент», – сказав політолог.

Високий рейтинг – завдяки змінам в країні

Слова політичних експертів підтверджуються і даними відповідних соціологічних досліджень. Так, у квітні 2018 року соціологи фіксували зростання довіри до Гройсмана і задоволеність його роботою серед населення. А на початку 2019 року, згідно з даними всеукраїнського опитування громадської думки, який проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем’єр-міністрів чинний очільник Кабміну набрав найбільшу кількість прихильників – 15,3%.

Експерти вважають, що високий рейтинг Прем’єр-міністра в першу чергу зумовлений позитивними змінами у державі. За Володимира Гройсмана можуть проголосувати помірковані виборці, котрі розуміють, що таке популізм, і не підтримуватимуть тих, хто обіцяє вже завтра пенсію в тисячу євро. Це також ті, хто розуміє, які зміни в країні вже відбулися і віддають належне компетентності і стабільності прем’єра.

За даними дослідження роботи Кабміну, що було проведене «Агентством моделювання ситуацій», 85,2% з 30-ти опитаних експертів вважають, що загальноекономічна ситуація в Україні за три роки діяльності уряду Гройсмана суттєво покращилась.

Для ефективного розвитку країни потрібна надійна опора

Якщо на нещодавніх виборах українці визначалися з президентом, то на парламентських обиратимуть Прем’єр-міністра. Володимир Гройсман вважає за необхідне продовжувати активно розвивати державу. Однак, для того, щоб він продовжив очолювати уряд після парламентських виборів, йому потрібна сильна коаліція однодумців. А для того, щоб його майбутній Уряд був ефективним, Володимир Борисович має спиратися на більшість у Верховній Раді.

«Я маю розуміння, що робити далі, і я можу очолювати уряд. Якщо український народ вирішить, що я та сформована нами команда будуть гідні представляти їхні інтереси та реалізовувати ті завдання, які люди перед нами ставлять, то я готовий буду очолити уряд»,– сказав політик.

Нагадаємо, свою ефективність на посаді мера Вінниці Володимир Гройсман доводив громадянам двічі. Так, на свій другий термін він ішов із закликом забезпечити підтримку його команди в міській раді. Коли її вдалося отримати, Гройсман запроваджував позитивні зміни у місті.

А що кажуть буковинські експерти?

Місцеві політологи також позитивно оцінюють наміри Володимира Гройсмана йти на парламентські вибори на чолі з власною політсилою. За словами експертів, політик має шанси здобути високу підтримку буковинців на виборах. Щоправда, якщо цьому не завадять олігархічні методи боротьби.

«Жоден народ не любить живих реформаторів, їхня об’єктивна оцінка приходить лише з часом. А тут ще проти Гройсмана працюють всі телеканали, що належить олігархам – а саме вони формують “громадську думку”, – вважає політолог та історик Ігор Буркут.

На думку директора Буковинського центру виборчих технологій Ігоря Бабюка, за Гройсмана можуть проголосувати багато порядних людей, які йому довіряють.

«Його потенціал є в різних категоріях – молодь, середній вік, люди похилого віку. Досить багато громадських експертів сприймають його позитивно. Саме він став асоціюватися із тими реформами, які зараз впроваджуються в Україні», – каже політолог.

На думку Баб’юка, Гройсман має опиратися на підтримку в першу чергу лідерів нових об’єднаних територіальних громад, особливо тих, які показали реальні успіхи.

«…на громадських діячів, які підтримують реформи (децентралізації, освіти, медичну реформу тощо). З партійців – не раджу йому пов’язувати себе із колишніми партійцями – особливо тими, що є представлені в нинішньому українському парламенті», – повідомив директор Буковинського центру виборчих технологій.

 

Павло РЕШЕТНЯК

Реклама

Залишити коментар