Частка української мови в ефірі телеканалів становить 92%, радіостанцій – 86%

У 2018 році в ефірі загальнонаціональних телеканалів українського контенту було 79%, російський же впав до історичного мінімуму – 7%.

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський на своїй сторінці у Facebook.

“Завдяки “європейським” квотам у 2018 році український телевізійний контент в ефірі загальнонаціональних телеканалів складає 79%, контент країн ЄС, США і Канади – 14%. Російський впав до історичного мінімуму – 7%”, – зазначив він.

За інформацією Костинського, частка української мови в ефірі загальнонаціональних телеканалів становить в середньому 92%, в ефірі загальнонаціональних радіостанцій – 86%.

Водночас, він підкреслив, щоб забезпечити виконання закону про мовні квоти, Національній раді довелось оштрафувати 21 радіостанцію на суму більше 1,7 млн грн. У більшості випадків штрафи стосувалися невиконання квоти пісень українською мовою.


Нагадаємо, у жовтні 2017 року набув чинності закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації”, який передбачає запровадження мовних квот на телебаченні.

Згідно із законом, передачі, фільми й новини, виконані українською мовою, мають становити не менш ніж 75% загальної тривалості передач і фільмів у кожному із проміжків часу між 07:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00. Телерадіокомпанії місцевої категорії мають транслювати мовлення не менш ніж 50% ефіру українською мовою.

Закон також передбачає, що частка програм новин на телебаченні має становити 75%.

Реклама

Залишити коментар