Порошенко про воєнний стан: “Вибори президента відбудуться 31 березня, крапка”

Петро Порошенко пропонує ввести воєнний стан на території всієї України на 30 днів. Таке рішення пов’язане з черговими виборами президента, які, згідно з законом, мають відбутися 31 березня 2019 року. 

Про це президент України заявив у своїй промові сьогодні, 26 листопада.

Як відомо, Порошенко підписав указ про запровадження воєнного стану на всій території України з дев’ятої години ранку 28 листопада.

“РНБОУ рекомендувала запровадити воєнний стан на 60 днів. Моє рішення – 30. Щоби воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні в кого, хто про свій політичний інтерес печеться більше, ніж український, не залишилося підстав для брудних спекуляцій”, – наголосив у промові президент.

Воєнний стан триватиме 30 днів і завершиться в грудні. Саме в грудні, як повідомив Порошенко, він внесе до парламенту проект рішення про дату президентських виборів. Відповідно до Конституції, ці вибори мають відбутися 31 березня 2019 року.

“Росія вже п’ятий рік веде гібридну війну проти України. Але нападом на українські військові катери вона перейшла до нового етапу агресії. Ніхто вже тепер не скаже: “Их там нет”. Ніхто не камуфлюється в зелених гуманоїдів чи ополченців”, – зазначив президент.

Порошенко зауважив, що напад на українські катери – це спланований росіянами елемент ескалації ситуації в акваторії Азовського моря, яка триває вже кілька місяців. Як переконаний президент, це ще далеко не кульмінація, а розвідувальні дані свідчать про ймовірну операції проти України на суходолі.

“Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного врегулювання на Сході.  Я про це сьогодні детально інформував наших західних партнерів. І можу сказати, що їхня увага до ситуація і на Сході, і безпосередньо в акваторії Азовського моря дуже зросла”, – зауважив Порошенко.

Воєнний стан не означає оголошення війни. Також питання повної чи часткової мобілізації наразі є відкритим і буде підніматися у разі ескалації конфлікту. Окрім того, запровадження воєнного стану не передбачає заходів, пов’язаних із обмеженням прав і свобод громадян чи впровадженням цензури.

“Наш спільний обов’язок – захистити  Україну. Захист України – це не лише захист території і військової техніки. Це – насамперед захист людей.  Ми маємо бути максимально готові до будь-яких дій з боку нашого агресивного, неврівноваженого і доволі передбачуваного сусіда”, – підсумував Порошенко.

Реклама

Залишити коментар