Поліція Чехії закрила справу про вибухи на складах у Врбетицях, підтвердивши, що за ними стоїть гру

Слідчі Чехії вважають доведеною причетність працівників російського Головного розвідувального управління до вибухів на складах із боєприпасами в селі Врбетице у 2014 році. Тоді, за даними журналістів, вибухнула зброя, яку призначали для України та Сирії.

Про це повідомили в чеській поліції.

Там заявили, що ті вибухи, під час яких загинули громадяни Чехії, були не одиничною акцією, а частиною тривалої диверсійної операції російської військової розвідки на території Європейського Союзу та України. У такий спосіб спецслужби рф прагнули перешкодити доставленню боєприпасів у країни, з якими воює росія.

Утім, продовження слідства відклали, а кримінальне провадження так і не розпочали, бо російська сторона відмовилася від співпраці з чеською поліцією.

Слідство з’ясувало, що вибухи влаштували працівники в/ч 29155 для проведення диверсійних операцій за кордоном 161-го центру підготовки спеціалістів спеціального призначення ГРУ. Однак досі невідомо, як вони переміщувалися на території Чеської Республіки та на самих складах у Врбетице.

Крім того, поліціянти не змогли встановити інших причетних до підготовки вибухів, а також конкретні завдання, які виконував кожен із них.

“Можливості отримання додаткових доказів у Чеській Республіці або в країнах, які задовольнили запити Чехії про правову допомогу, вичерпано. Через це поліція не може отримати додаткову інформацію, яка б дозволила порушити кримінальну справу, у зв’язку з чим вирішила відкласти розгляд справи”, — йдеться в повідомленні поліції Чехії.

У жовтні та грудні 2014 року на складах у Врбетице сталися вибухи. У період, коли стався перший вибух, на складі готували зброю для її відвантаження болгарському торговцеві Омеляну Гебреву. Чеські журналісти повідомили, що на складах була зброя, призначена для України та Сирії.

Причетними до вибухів влада Чехії вважає двох агентів Головного розвідувального управління росії. Ідеться про чоловіків, які використовували паспорти з іменами Руслан Боширов та Олександр Петров, яких також вважають причетними до отруєння родини Скрипалів. Чехія оголосила обидвох агентів у розшук.

Реклама

Залишити коментар