Кабмін дозволив використовувати землі Каховського водосховища лише для його відновлення

Каховське водосховище

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою заборонив на час воєнного стану та протягом 5 років після його скасування використовувати землі Каховського водосховища для цілей, які не пов’язані із відновленням водосховища.

Про це йдеться в постанові від 12 березня. Вона набрала чинності вже 16 березня.

Так, Кабмін заборонив формування, передачу у власність або користування та зміну цільового призначення земельних ділянок на землях, які займало Каховське водосховище, крім передачі у користування, зміни цільового призначення земельних ділянок з метою подальшого відновлення Каховського водосховища та будівництва гідротехнічних споруд.

Держгеокадастр протягом 6 місяців повинен забезпечити створення та відображення інформації про землі, які займало Каховське водосховище, на картографічній основі Державного земельного кадастру у вигляді інформаційного шару.

Місцева влада та державні кадастрові реєстратори мають враховувати ці дані під час ухвалення рішень щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування.

У ніч проти 6 червня 2023 року окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція відновленню не підлягає. Фахівці Українського гідрометеорологічного інституту дійшли висновку, що Каховського водосховища більше не існує.

Підрив призвів до підтоплень територій у Миколаївській та Херсонській областях, зокрема на тимчасово окупованих територіях.

За даними МВС, унаслідок руйнування Каховської ГЕС загинула 31 людина. Окупанти заявляли про 55 загиблих на захоплених землях Херсонщини, але не допускали туди міжнародні гуманітарні організації.

Після руйнування дамби Каховської ГЕС до зони надзвичайної ситуації потрапили 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживали майже 900 тисяч людей.

Майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води. Для потреб населення та недопущення спалахів інфекційних хвороб до зони надзвичайної ситуації доставили 148 тисяч тонн питної та технічної води.

Фото – Костянтин і Влада Ліберови

Реклама