Ердоган пропонує Україні й росії «мирні переговори» в Туреччині

Туреччина підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, виступає за справедливе та тривале вирішення війни в Україні, готова знову прийняти на своїй території «мирні переговори» між росією та Україною.

Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив у відеозверненні до учасників саміту «Україна-Південно-Східна Європа», повідомляє інформаційне агентство “Анадолу”.

“Підтримка Туреччиною незалежності, суверенітету, безпеки та територіальної цілісності України добре відома всім. Ми також докладаємо всіх зусиль для захисту прав та інтересів наших співвітчизників – кримських татар”, – сказав Ердоган.

За його словами, дипломатії та діалогу потрібно дати шанс для «справедливого та тривалого вирішення» війни в Україні, яка почалася в лютому 2022 року.

“Я вважаю, що потрібно починати спільні зусилля хоча б щодо визначення загальних параметрів миру”, – додав він.

Президент Ердоган заявив, що Туреччина «в принципі» підтримує 10-крокову Формулу миру президента України Зеленського і готова сприяти «швидкому відновленню та реконструкції» зруйнованої війною країни.

Ердоган нагадав, що Туреччина взяла на себе лідерську роль у зусиллях, пов’язаних з аспектом продовольчої безпеки.

“Чорноморська зернова ініціатива, створена та відіграла вирішальну роль завдяки нашим зусиллям, також зберігає своє місце в нашому порядку денному”, – додав він.

Ердоган також підкреслив необхідність запровадження правил безпеки в Чорному морі, а також, що Анкара веде переговори щодо нової підтриманої ООН постанови про зобов’язання щодо безпеки.

Реклама

Залишити коментар