Близько 26% території України поки залишаються окупованими росією – Зеленський

Президент Володимир Зеленський стверджує, що Україна за два роки війни стала іншою, ніж була на початку, – досвідченою, ближчою до Європи, трішки втомленою, але сильною. Близько 26% нашої держави поки що окуповано, але усі бачать, що російська армія не може потужно просуватися вперед.

Про це він сказав в інтерв’ю італійському телеканалу RAI, описуючи те, якою, на його думку, стала Україна за два роки війни.

“Вона (Україна – ред.) інша, вона ближче до Європи. Багато прийнятих відповідних рішень, багато дипломатичної роботи з відповідним результатом. Сьогодні Україна з більш потужними силами армії. Сьогодні в України є західна техніка та амуніція. Досвідчена Україна. Іноді трішки втомлена… Але сильна”, – зазначив Президент.

Водночас він зауважив, що інколи Україна роздратована тим, що росія вже всіма способами всім показала, що вони просто терористи, і тим не менш, все одно хтось балансує між Україною і росією.

“Хтось допомагає обійти санкції. Хтось досі не вірить, що путін, конкретно путін і його оточення хочуть просто нас вбити, і вони просто терористи. І хтось досі шукає альтернатив цим словам. Тим не менш, ось така Україна”, – сказав Зеленський.

За його словами, іноді Україна може виглядати нахабною в деяких кроках. Але це аж ніяк не через те, що у нас немає культури – у нас вона є, і всі цінності є, але без цієї сили, без цієї іноді такої нахабності нас просто не почують, а росія зможе впливати на світ і Європу завдяки своїм інформаційним, дипломатичним важелям та грошам.

“І тому ми пробиваємось у цей простір. Багато сил витрачаємо на це, так є”, – підкреслив Президент.

Він зауважив, що близько 26% нашої держави поки що окуповано, але російська армія не може потужно просуватися, бо українці її зупинили, а 50% від тих територій, які були окуповані 24 лютого 2022 року, Сили безпеки і оборони України змогли деокупувати.

“Сьогодні країна знає, що таке війна. На жаль, багато сімей мають втрати або поранених, або близьких на фронті. Але сьогодні ми не наодинці. І окрім журналістів всього світу, ми змогли об’єднати лідерів всього світу. Ми змогли об’єднати і в допомозі, і в підтримці зброєю”, – підкреслив Президент.

Зеленський вважає, що найголовніше, що зробили українці за два роки повномасштабної війни, – це відстояли свою державу.

“Тоді було страшно людям. На початку було багато хаосу. Було неочікуване вторгнення ракетами вночі по українських людях, по містах. І люди були в шоці: невже так може бути, щоб так просто вбивали ракетами, катували тощо…Сьогодні, за два роки, найголовніше – ми відстояли свою державу”, – сказав Президент.

Він підкреслив, що після першого страху і хаосу люди зрозуміли, що треба захищатися і відстоювати свою землю.

“Ми всі зібралися і почали відстоювати свою землю, свої сім’ї. Тому що немає альтернативи. Коли тебе вбивають, треба захистити, захиститися, і це дуже проста умова. Я думаю, вона дуже зрозуміла. І хто вміє – захищався, і хто не вміє – захищався. І тільки через деякий час люди почали розуміти, що це – війна з ворогом. Забудьте про те, що вчора це були сусіди і говорили про дружбу, а сьогодні вони – просто вбивці”, – розповів Зеленський.

Реклама

Залишити коментар