Суд у Фінляндії відправив за ґрати російського бойовика Яна Петровського

Російського неонациста Яна Петровського, звинуваченого у воєнних злочинах на Донбасі з 2014 року, засудили до тюремного ув’язнення у Фінляндії до травня 2024 року.

Інформацію про це оприлюднило видання Helsingin Sanomat.

У Фінляндії розпочато попереднє розслідування злочинів, які приписуються Петровському, який вважає себе Воїславом Торденом. Проте його не екстрадуватимуть до України, зазначивши, що Петровський не може бути виданий українським органам.

Петровський відкидає всі звинувачення, але знаходиться в розшуку за даними українського Міністерства внутрішніх справ. Українська прокуратура обвинувачує його та його спільників у вбивствах та тортурах українських військових.

Петровський виїхав до Норвегії у 2004 році, коли йому було 16 років, разом із матір’ю, яка вийшла заміж за громадянина Норвегії. 2016 року Петровського депортували з Норвегії до Росії, де він змінив ім’я та прізвище на Воїслав Торден. До 2023 року його дружина отримала дозвіл на навчання у Фінляндії і його як члена сім’ї учнів також пустили в країну і дали посвідку на проживання.

Бійці “Русича” також беруть участь у російському повномасштабному вторгненні до України. На угруповання та її керівників Мільчакова та Петровського у вересні 2022 року було накладено санкції США за “особливу жорстокість”, виявлену ними під час боїв у Харківській області минулого року. За даними Мінфіну США, під час першого бою під Харковом у 2022 році Мільчаков отримав поранення, після чого посаду командира обійняв Петровський.

Реклама

Залишити коментар