У Фінляндії розпочнуть розслідування щодо лідера угруповання «Русич», якого не віддали Україні

У Фінляндії вирішили розпочати попереднє розслідування щодо воєнних злочинів одного з лідерів російського угруповання «Русич» Воїслава Тордена, більш відомого як Ян Петровський.

Про це повідомляє мовник Yle із посиланням на заступника головного прокурора Фінляндії.

Попереднє розслідування вирішили розпочати після того, як Фінляндія відмовилися екстрадувати Тордена в Україну. Натомість країна може розслідувати його ймовірні злочини, скоєні в Україні, оскільки йдеться про міжнародний злочин.

За Кримінальним кодексом Фінляндії, міжнародним злочином вважається такий злочин, покарання за який ґрунтується на міжнародній угоді, підписаній Фінляндією. У такому разі, незалежно від місця скоєння злочину, до нього застосовується фінське право.

Попереднє розслідування здійснює Центральний відділ кримінальної міліції Фінляндії.

Верховний суд Фінляндії 8 грудня відмовив Україні в екстрадиції Тордена-Петровського, підозрюваного в Україні в тероризмі.

Фінські судді посилаються на рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що українські в’язниці порушують третю статтю Конвенції з прав людини. 

Згідно з нею, ніхто не може бути підданий тортурам, поводженню чи покаранню у нелюдський або такий, що принижує гідність, спосіб. Європейський суд із прав людини визнав особливо проблематичною переповненість українських в’язниць і різні неодноразові матеріальні недоліки.

Також, за рішенням Верховного суду Фінляндії, більше немає причин для тримання Петровського під вартою. Тож судді наказали негайно його звільнити, якщо не буде іншої причини для арешту.

Проте фінські прикордонники одразу забрали Тордена із в’язниці. Спершу йшлося, що його, ймовірно, можуть видворити з країни. Але трохи згодом стало відомо, що бойовика взяли під варту.

Воїслав Торден, відомий раніше як Ян Петровський, із 2004 року проживав у Норвегії, де брав активну участь у діяльності ультраправих організацій у Норвегії та Швеції. У період із 2014 до 2015 року він, за даними українських слідчих, воював на території України.

Петровському оголосили підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу. У зв’язку з переховуванням на території рф його оголосили в розшук.

Чоловіка затримали у Фінляндії 20 липня 2023 року в аеропорту «Гельсінкі-Вантаа», коли він збирався летіти до Ніцци, що у Франції. Він пред’явив фінським прикордонникам російський паспорт і посвідку на проживання, видану Фінляндією, на ім’я Воїслав Торден. А втім, прикордонники запідозрили, що це Петровський, якому заборонений в’їзд до всієї Шенгенської зони.

Реклама

Залишити коментар