Буданов: Без мобілізації обійтися неможливо

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов не бачить альтернативи проведенню нових хвиль мобілізації до Сил оборони

Про це він заявив на дискусійній панелі “2024: виклики і перспективи”, передає LB.ua.

“Усіх, хто хотів чи був готовий воювати, війна або застала в різних підрозділах Сил оборони, або вони прийшли (до ЗСУ, – ред.) у перші пів року. З об’єктивних причин з тих людей залишилося небагато. Це факт, це треба розуміти й визнавати. За таких обсягів без мобілізації жоден рекрутинг не покриє наших потреб. Це подібна проблема, як з боєприпасами, бо обсяги величезні. Сукупно Сили оборони України зараз складають (назву трішки умовну кількість, бо ми підійшли до держтаємниці) мільйон сто тисяч людей. Ніякий рекрутинг такі обсяги покрити не може. Виключно мобілізація”, – наголосив очільник ГУР.

У контексті мобілізації постає й інше питання – мотивації, додав він.

“Скільки б людей примусово або непримусово, якимись хитрощами чи згідно з нормами законодавства ми б не мобілізували, ККД буде майже нульовий. Що, в принципі, й відбувається останнім часом, це також треба визнавати відверто. Тому навіть думки не можна допускати, що без мобілізації можна обійтися. Не можна. У нас немає стільки людей, охочих робити будь-що. Я вже не кажу про те, щоб воювати. А це ж поточне. Будуть втрати, і цю кількість треба тримати постійно”, – зауважив Кирило Буданов.

За його словами, до війни військової служби зазвичай уникали зокрема й через невеликі зарплати. Але тепер, попри гідне грошове забезпечення, матеріально-фінансова винагорода не є мотиваційним чинником долучатися до армії.

“Постає питання: чому так? Однієї відповіді, я певен, просто не існує. Це комплексна проблема. Для мене, як для військової людини, очевидна певна прогалина. У нас більшість людей, на жаль, попри те що кричать “Я – українець”, “Україна понад усе”, громадянами України себе так і не відчули. У них немає відчуття, що ворог захопив нашу територію і що в кожного з нас є священний обов’язок захищати цю країну. Тому й з’являються ці “львівські котли”, “польське воєводство” абощо”, – сказав Кирило Буданов.

“Усі ніби вболівають за Україну, але й багато людей біжать, тікають. Це правда. Ці черги на кордонах… У звʼязку зі своєю діяльністю я вимушений часто їздити в різні місця, постійно перетинаю кордон, нерідко на автомобільному транспорті. Ці черги величезні. І сказати, що там тільки жінки і діти, – це неправда. Усі це чудово знають. У багатьох людей немає відчуття, що це твоя війна. І це дуже глибинна проблема, яку гроші не розв’яжуть”, – пояснив начальник ГУР МО України.

Тож, на його думку, потрібен правильний соціальний діалог та обґрунтування.

“Але просто словами цього вже не вирішити. Треба визнати, що за 30 років ми отримали велику прогалину в цьому”, – додав керівник української військової розвідки.

“Має бути чесна розмова. Значна кількість людей виявилися неготовими відстоювати свою державу. І якщо це війна – то це війна, і не треба цього боятися”, – підсумував Кирило Буданов.

Реклама

Залишити коментар