Уряд звільнив очільника Держспецзв’язку Юрія Щиголя якого підозрюють у розкраданні 62 млн грн

Тимчасово виконувати обовʼязки голови відомства буде Дмитро Маковський.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Сьогодні, 20 листопада, Кабінет міністрів звільнив Юрія Щиголя з посади голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. Також Уряд звільнив заступника голови Держспецзв’язку Віктора Жору, який відповідав за цифровий розвиток, цифрові трансформації та цифровізацію.

Згодом у НАБУ та САП повідомили, що 20 листопада викрили звільнених посадовців на заволодінні державними коштами на суму понад 62 млн грн.

Слідство встановило, що впродовж 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему за якою привласнили кошти, які держава виділила на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. Держспецзв’язку уклало з ними договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн. Втім, реальна вартість ПЗ була 223 млн грн, а різницю учасники схеми привласнили. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном, аби потім розділити.

Наразі підозрюються шість осіб:

  • Голова Держспецзв’язку та його заступник; 
  • гендиректор та співробітник держпідприємства; 
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Реклама

Залишити коментар