Російський репер програв суд щодо внесення його до «чорних списків» Мінкульту

Російський репер Алішер Валєєв (Моргенштерн) програв суд проти Служби безпеки України і Міністерства культури та інформаційної політики, повідомив у середу, 25 жовтня, «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

Російський репер вимагав, щоб українська влада прибрала його прізвище з Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Туди його ще у 2021 році внесло Міністерство культури на підставі звернення Служби безпеки України.

Правоохоронці вважали, що Моргенштерн під час своїх виступів пропагує культ насильства й жорстокості, поширення та вживання наркотичних засобів і психотропних речовин. Це, у свою чергу, викликає обурення серед активістів та представників громадських організацій патріотичної спрямованості і створює передумови для конфліктних ситуацій щодо організаторів та учасників концерту за його участі.

Крім цього, за висновками СБУ, російський артист спровокував скандал під час виступу в Одесі в грудні 2019 року, оскільки у місті було оголошено траур за загиблими в пожежі в Одеському торгово-економічному коледжі. Натомість Моргенштерн назвав це «показухою» та закликав аудиторію не підтримувати «день трауру».

Суд зауважив, що перебування у Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, не тягне за собою накладення заборони у перетині державного кордону. Це підтвердила і СБУ, заявивши, що Алішеру Валєєву не заборонений в’їзд до Україну. Судова тяганина Моргенштерна проти СБУ та Мінкульту тривала з літа 2021 року.

Реклама

Залишити коментар