У НАТО не бачать ознак, що падіння безпілотника рф у Румунії є навмисним нападом

У НАТО не мають жодної інформації, яка б вказувала, що падіння російського безпілотника на території Румунії, є навмисним нападом із боку росії.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Він зазначив, що влада Румунії підтвердила та проінформувала НАТО щодо безпілотника, знайденого поблизу кордону з Україною.

“Вони поінформували союзників по НАТО вчора (6 вересня — ред.) щодо всіх їхніх знахідок. Розслідування триває. [Це] показує ризик інцидентів. У нас немає жодної інформації, яка б вказувала на навмисну атаку з боку росії, і ми чекаємо на результати розслідування”, — сказав він.

Столтенберг зазначив, що незалежно від результатів, через бої та повітряні атаки біля кордонів країн-членів НАТО Альянс посилив свою пильність та моніторить, що відбувається.

Міністерство закордонних справ України стверджує, що в ніч проти 4 вересня під час масованої атаки росії в районі Ізмаїльського порту російські дрони типу Shahed упали та здетонували на території Румунії. Проте влада цієї країни заперечила таку інформацію.

Про детонацію дронів на території Румунії повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко з посиланням на інформацію Державної прикордонної служби України. Він також опублікував фото, де видно спалах вогню на березі.

У румунському оборонному відомстві спершу заперечили падіння російських безпілотників на території своєї країни. Мовляв, пильно стежили за атаками російських безпілотників цієї ночі, а «Шахеди» жодного разу не створювали прямих військових загроз національній території або територіальним водам Румунії.

А втім, українські прикордонники повідомили, що поінформували румунських колег про фіксацію двох детонувань російських дронів на території Румунії, зазначив речник ДПСУ Андрій Демченко. Румунії запропонували надати можливу інформацію щодо цих випадків.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна має фотодокази падіння «Шахедів» на території Румунії, а влада цієї країни має зробити висновки. Згодом міністр оборони Румунії Ангел Тілвар підтвердив, що частини російського безпілотника впали на румунську територію після того, як дрон націлився на український порт.

Реклама

Залишити коментар