Папа Франциск заявив, що його коментарі про «велич» росії були невдало сформульовані

Папа Франциск визнав, що його нещодавні коментарі щодо росії, які Україна сприйняла як вихваляння імперіалізму, були невдало сформульовані, і наголосив, що його наміром було нагадати молодим росіянам про велику культурну спадщину, а не політичну.

Про це він заявив журналістам на борту літака, коли летів з Монголії, передає Reuters.

“Я не думав про імперіалізм, коли говорив це… Можливо, це був не найкращий спосіб висловитися, але, говорячи про «велику росію», я думав не стільки географічно, скільки культурно”, – пояснив Франциск свій виступ.

Понтифік зазначив, що “це був випадковий коментар, який спав мені на думку, тому що я вивчав її (російську історію – ред.) в школі”, пояснивши таким чином причину, чому він згадав Петра I та Катерину II.

Папа Римський також заявив, що не можна скасовувати російську культуру «через політичні проблеми».

“У росії були темні політичні роки, але спадщина існує, вона доступна для всіх”, – сказав він.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск у виступі перед російською католицькою молоддю 25 серпня закликав її “не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої”, назвавши імена Петра I Катерини II.

У цьому зв’язку речник МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що саме імперіалістичною пропагандою Кремль “виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл”.

Пізніше у Ватикані запевнили, що Папа Римський Франциск у своїй заяві про “велику росію” не мав на думці звеличення імперіалізму.

Реклама

Залишити коментар