Цьогоріч на тестуванні випускників шкіл був «безпрецедентний рівень недоброчесності» — директорка УЦОЯО

Цьогоріч на Національному мультипредметному тесті (НМТ), який складають українські вступники, зафіксували «безпрецедентний рівень недоброчесності».

Про це заявила директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вона розповіла, що цьогоріч під час тестування була низка проблем: повітряні тривоги (особливо в північних і південних регіонах), проблеми з інтернетом та технічні труднощі через постійні хакерські атаки.

Переважна більшість учасників основної сесії НМТ отримають результати. У тих, хто не отримає, буде можливість взяти участь у додатковій сесії.

Також, за словами Вакуленко, цей рік був «безпрецедентним» щодо виявів проявів недоброчесності вступників.

“Ми бачили і фото у соцмережах, і в листуванні. Це величезна проблема. Ми активізували всі можливі та неможливі ресурси, і роботи учасників, які проявляли недоброчесність, їхні результати, були та ще будуть анульовані”, — сказала Тетяна Вакуленко.

Вона розповіла, що деякі учасники в Україні або навіть закордоном намагалися сфотографувати тестові завдання, відправляти їх своїм друзям чи репетиторам для допомоги в розв’язанні тестових завдань.

“Взагалі маю зазначити, що це досить прикра ситуація. Це прикро, адже ви починаєте своє життя з недоброчесності”, — зазначила Вакуленко.

Вона розповіла, що для запобігання цьому працюють інструктори, які майже на кожній зміні виявляли мобільні телефони в учасників тестування. Також проводиться аналіз баз даних, коли перевіряються логи входів учасників у систему тощо.

“У наступні роки, очевидно, доведеться ще посилити цю складову. І певними способами намагатися ще краще запобігти будь-яким списуванням”, — додала Тетяна Вакуленко.

Реклама

Залишити коментар