Салліван пояснив, чому Україна не отримала F-16 перед контрнаступом

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Україні поки не отримала винищувачі F-16, оскільки під час контрнаступу вирішальну роль відіграватимуть інші види озброєння

Про це повідомляє сайт Білого дому

Салліван зазначив, що підхід до забезпечення України зброєю, матеріалами, навчанням на кожному етапі відповідав потребам ЗСУ.

“На першому етапі, коли російські війська наступали на Київ, ключовими засобами, які їм потрібні були “стінгери” та “джавеліни”. Ми їх надали. На другому етапі, коли це була наземна битва на Донбасі — потрібна була артилерія та боєприпаси. У міру того як боротьба розгорталася, можливості, які ми надали Україні, розвивалися”, – розповів Салліван. 

Він додав, що Вашингтон доклав величезних зусиль, щоб гарантувати, що Україна матиме все необхідне для контрнаступу цього літа. 

“Це було все, починаючи від танків і закінчуючи бойовими машинами Bradley і HIMARS та артилерійськими боєприпасами. F-16 не є частиною цього арсеналу. І президент зазначав, що для цілей цього контрнаступу можливості F-16, порівняно з усім іншим, не були на першому місці в списку”, – наголосив радник Джо Байдена. 

Водночас він підкреслив, що США наполягатимуть, аби F-16 не використовувалися для ударів по території рф.  

“Військова допомога Україні базується на тому, що Сполучені Штати не дозволяють і не підтримують напади на територію росії. Це також стосуватиметься підтримки надання F-16 будь-якою стороною. І українці постійно заявляли, що готові виконати ці вимоги. І ми бачили, як вони дотримувалися обіцянки”, – сказав Салліван. 

Реклама

Залишити коментар