Посол Китаю у Франції засумнівався в суверенітеті країн колишнього СРСР і статусі Криму: Україна відреагувала на заяву

Посол Китаю у Франції Лу Шає заявив, що колишні радянські країни нібито «не мають чинного статусу в міжнародному праві».

В інтерв’ю французькому каналу LCI Шає поставили запитання про його позицію щодо окупованого Криму, і той заявив, що це «залежить від того, як дивитися на питання», а півострів «спочатку був російським». Журналіст у відповідь нагадав, що за міжнародним правом Крим — український.

“За міжнародним правом навіть країни колишнього СРСР не мають чинного статусу в міжнародному праві, тому що немає міжнародної угоди, яка б затверджувала їхній статус як незалежних країн”, — заявив посол.

Український посол у Франції Вадим Омельченко написав у Twitter, що у представника Китаю або «явні проблеми з географією», або його слова суперечать офіційній позиції КНР з приводу “зусиль із відновлення миру в Україні на підставі міжнародного права і цілей та принципів статуту ООН”.

“Питання “Чий Крим?”, як завжди, є показовим. Наступного разу треба додати “Чий Владивосток?””, — зазначив Омельченко.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна після цього заявив, що його відомство викликає представника Китаю для пояснення коментарів про суверенітет Естонії та інших колишніх країн СРСР, передає Delfi.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс у Twitter зазначив, що висловлювання китайського посла — одна з причин, “чому країни Балтії не довіряють Китаю „посередництво для миру в Україні“”.

Реклама

Залишити коментар