У ООН відреагували на відео зі стратою українського військового

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявила, що приголомшена надзвичайно жорстокими відео страт українських військових, які були опубліковані у соцмережах.

Про це йдеться у заяві речника Управління Верховного комісара ООН з прав людини Криштофа Яновські.

Він заявив, що це, «на жаль, це не поодинокий випадок».

“В останніх доповідях Місія задокументувала низку серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, в тому числі скоєних проти військовополонених. Ці останні порушення, як і інші, мають бути належним чином розслідувані, а винні — притягнуті до відповідальності“, — йдеться у заяві.

Міністерство закордонних справ України наголосило, що вбивство українського полоненого, зафіксоване на відео, є серйозним порушенням Женевських конвенцій та є воєнним злочином відповідно до положень Кримінального кодексу України та Римського статуту Міжнародного кримінального суду. За Римським статутом такі дії також можуть бути кваліфіковані як злочин проти людяності.

Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду закликали невідкладно звернути увагу цю страту у контексті розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених громадянами рф на території України.

А міжнародну спільноту закликали вжити рішучих термінових заходів задля посилення допомоги Україні, щоб захистити українців від російського геноциду та звільнити всі українські території.

Президент Володимир Зеленський заявив, що «кожен лідер повинен реагувати».

“Не чекати, що це забудеться, що пройде час. Ми нічого не збираємось забувати і пробачати вбивцям. Законна відповідальність буде за все”, — сказав президент України.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр вказала, що від перших хвилин появи відео страти українського військового всі компетентні українські служби ретельно вивчають його покадрово, для того, щоб ідентифікувати воєнних злочинців. Вона також закликала зупинити поширення цього відео, а також будь-яких подібних відеокадрів.

“Пам’ятайте, ворог хоче нас залякати. Хоче зробити нас слабшими. Але все, що він отримає у відповідь — нашу лють і повний розгром окупантів, вироки вбивцям і трибунал державі-агресору”, — пише Маляр.

Увечері 11 квітня проросійські ресурси поширили відео, на якому страчують, ймовірно, українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На відео — люди у військовій формі, які розмовляють російською та мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові. На відео видно зелене листя, тож, імовірно, запис могли зробити певний період тому.

Українські правоохоронці вже розпочали досудове розслідування щодо страти українського військового. Його особу поки не встановили.

Крім того, журналісти американського видання CNN виявили ще одне відео, на якому, ймовірно, найманці ПВК «Вагнер» стратили двох українських військових. Відповідно до опису, на відео видно обезголовлені тіла двох українських військових, які лежать на землі біля знищеної військової бронемашини. Схоже, що у військових були відрізані ще й руки.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар