Збереження традицій: буковинська тайстра отримала престижний статус

Днями елемент під узагальненою назвою “Буковинська та бессарабська тайстра – традиції виготовлення та побутування” та охоронним номером “059.нкс” внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомляє Буковинський центр культури і мистецтва.

Тайстра – традиційна ткана торбина, яку носять через плече, для її виготовлення застосовують одні з найдавніших видів ткацтва. Історично вона була поширена по усій Чернівецькій області, побутувала в сусідніх – Івано-Франківській та Закарпатській областях, ареал же сучасного побутування звузився. Проте як сто років тому, так і сьогодні тайстра відіграє утилітарну роль (слугує сумкою для закупів), обрядову роль (як одяговий аксесуар бере участь у весільному, поминальному обрядах), вона є виразним акцентом сучасного етнообразу і темою для натхнення художників та письменників.

Включення буковинської та бессарабської тайстри до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України означає її загальнодержавне визнання. І означає велику відповідальність у промоції та популяризації.

Реклама

Залишити коментар