У Міноборони роз’яснили, як зміняться доплати військовим із 1 лютого

Розмір додаткової грошової винагороди захисникам України, які беруть безпосередню участь у бойових діях, залишається незмінним, нарахування відповідних виплат за іншим принципом здійснюватиметься лише для тилових підрозділів і військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій.

Про це йдеться у спільній заяві сил безпеки та оборони щодо нового порядку нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям, оприлюдненій Міністерством оборони України.

“Рішення змінити підхід до нарахування додаткової грошової винагороди стосуватиметься тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій, та ухвалено задля дотримання принципів справедливості щодо стимулювання воїнів сил безпеки і оборони України. Тепер виплати напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують”, – пояснили автори.

Зазначається, що порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи Міністерства внутрішніх справ змінюється з 1 лютого поточного року. Так, ідеться про застосування нового підходу до виплати 30 тисяч та 100 тисяч гривень, запроваджених постановою Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року № 168.

Підставою для перегляду Порядку були доручення Кабміну від 29 червня 2022 року № 16355/0/1-22 та від 08 липня 2022 № 16355/0/1-22, що стосувалися нагальної необхідності оптимізувати видатки державного бюджету. Також бралося до уваги доручення Міністерства економіки від 13 вересня 2022 року № 16355/6/1-22 щодо формування єдиного підходу у визначенні порядку та умов здійснення виплат, передбачених вищезгаданою постановою Кабінету Міністрів № 168.

“Ще раз наголошуємо, що бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти — виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються”, – ідеться в заяві.

Підкреслюється, що анонсовані зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, а також строковиків і курсантів військових вищих навчальних закладів, офіцерів управлінь і штабів та деяких інших категорій.

Так, приміром, станом на сьогодні всі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, в різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 тисяч гривень. Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з ворогом, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати.

“У зв’язку з цим назріло питання диференціації розмірів винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби у формуваннях сил безпеки і оборони України. Водночас, щоб підвищити рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, вже з 01 лютого 2023 року будуть збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців так, щоб мінімальний його рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень, також для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Національної поліції України — на рівні не менше ніж 17 000 гривень”, – зазначається в заяві.

Реклама

Коментарі:

Залишити коментар