«Росіяни чекали, що ми всі розбіжимося», – Олена Кондратюк про роботу парламенту

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України Верховна Рада не лише відіграла ключову роль у збереженні легітимності органів державної влади, а й розширила парламентську дипломатію. 

Про це сказала заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

“Верховна Рада України – як і 31 рік тому, так і після повномасштабного вторгнення, – відіграла ключову роль. Ми всі зібралися 24 лютого і для нас основним було зберегти інституційність органів державної влади, легітимність парламенту, адже на цю інституцію був направлений неймовірний тиск з боку РФ. Чекали, що ми не зберемось, втечемо”, – сказала вона.

Олена Кондратюк зазначила, що Верховна Рада ще 14 квітня дала чітке визначення поняттю «держава-терорист». 

“В світовій практиці нема такого визнання, є лише «держава – спонсор тероризму». Багато роботи ще треба зробити, терористом РФ визнали лише 5 парламентів, але ми просунулись у тому, що терористом Росію визнала ПАРЄ, Європарламент і ПА НАТО. Це ключові інституції, за якими, як ми очікуємо, національні парламенти зроблять свою роботу теж”, – додала віце-спікер.

За її словами, для України також вкрай важливим є створення Міжнародного трибуналу: “Це паралельна велика робота одночасно із запуском Міжнародного кримінального суду у Гаазі, але створення Міжнародного трибуналу також важливо для формування архітектури безпеки, адже має бути встановлена справедливість”, – підкреслила Олена Кондратюк.

Серед стратегічно важливих напрямків роботи віце-спікер також виокремила наближення членства України в ЄС і в НАТО.

“Парламентська дипломатія, як і дипломатія взагалі, стала більш брутальною, вимогливою, наполегливою. В нас нема часу говорити про класичну дипломатію, ми повинні діяти швидко і наполегливо”, – сказала Кондратюк.

Реклама

Залишити коментар