СБУ ліквідувала канали виїзду ухилянтів до росії

Служба безпеки ліквідувала нові канали незаконного виїзду за кордон українців призовного віку. Організації одного з нелегальних «маршрутів» сприяв працівник ФСБ.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, злочинне угруповання діяло в кількох областях України. Зловмисники пропонували потенційним призовникам виїхати до країн Південного Кавказу або Євросоюзу через росію. 

Послуги коштували від 2,5 до 8 тисячі доларів залежно від напрямку руху.

Зловмисники пропонували три маршрути «виїзду». Зокрема, вони обіцяли вивезти до окупованого Криму через Запорізьку область, а далі — «керченським мостом» до рф. 

Для цього налагодили контакт із кадровим працівником прикордонного підрозділу ФСБ. Він мав забезпечувати безперешкодний «прохід» ухилянтів через російський кордон.

Ще один «маршрут» пролягав через прикордонні райони Сумської області. Для цього планувалося використовувати «обхідні» шляхи поза контрольно-пропускними пунктами.

Інший канал нелегальної міграції проходив через західні регіони України. Зловмисники обіцяли оформити своїх клієнтів як водіїв агропромислових підприємств, які транспортують сільгосппродукцію до ЄС.

Працівники СБУ зафіксували передання грошей за вивезення до Євросоюзу двох ухилянтів. Також правоохоронці провели понад 20 обшуків у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях і виявили речові докази.

Наразі шістьом учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозру за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон у складі організованої групи. Розглядається питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Підозрюваним загрожує від п’яти до семи років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Реклама

Залишити коментар