Поширювали фейки та пропаганду про війну: кіберполіція викрила масштабну мережу ботоферм

Ботоферма нараховувала понад 50 тисяч ботів у соціальних мережах та поштових сервісах. Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Під час брифінгу у Military Media Center начальник Департаменту кіберполіції Юрій Виходець зазначив, що спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції встановили чотирьох організаторів мережі ботоферм:

“Для реалізації злочинної схеми фігуранти залучали громадян рф та жителів тимчасово окупованих територій України. Виконавці отримували оплату за створені акаунти у російських рублях через заборонені в Україні електронні платіжні системи”.

Фейкові сторінки використовували для поширення недостовірної інформації щодо війни, виправдання окупації українських територій та пропаганди у вигляді дописів та коментарів у соцмережах.

“Правопорушники генерували майже 3 тисячі фейкових акаунтів на тиждень. Загалом мережа ботоферм налічувала більше 50 тисяч ботів. Крім цього, фігуранти здійснювали рекламування фішингових шахрайських сторінок”.

За словами Юрія Виходця, під час проведених обшуків вилучили майже 35 тисяч SIM-карт різних мобільних операторів України та інших держав, а також комп’ютерну техніку, мобільні телефони та документацію. 

Розслідують кримінальне провадження за ч. 3 ст. 361 Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до восьми років позбавлення волі.

Реклама

Залишити коментар