«Росіяни намагалися перешкодити, викрадати будівельників і розповідали про один народ», – генерал-майор Бідило про те, як починали будувати «Стіну»

В українському суспільстві відсутнє розуміння мети облаштування державного кордону, більш відомого як проєкт «Стіна», через що ця тема стала надто політизованою.

Про це в інтерв’ю заявив начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України (2015-2018), генерал-майор Сергій Бідило, відповідаючи на питання, чи потрібно Україні мати власний кордон.

«Дивує і шокує, коли частина людей розповсюджує зневажливе ставлення до глобального безпекового проєкту країни. Особливо що для цього використовуються російський наратив і фейки», – сказав він.

Бідило наголосив, що призначенням проєкту є забезпечити дотримання режиму кордону, таку саму функцію виконують аналогічні проєкти у Польщі та країнах Балтії.

«Для порушника державного кордону – це «Стіна», для нелегальної міграції – «Стіна», для контрабандиста – «Стіна», для тієї ж диверсійної групи – «Стіна», для наркоділків – «Стіна» і так далі», – наголосив Сергій Бідило, додавши, що це не є оборонним проєктом.

Він зазначив, що з 1991 року по 2014 рік державний кордон був умовно облаштований. «На жаль, до 2014 року ніхто палець об палець не вдарив. У 2014-му у нас на порозі був безвіз, ми заявили, що хочемо в НАТО. Тому було прийнято рішення у тих скрутних бойових умовах, коли кошти потрібні були на армію і на все інше, – будувати кордон», – підкреслив генерал-майор.

«На ділянках Харківської і частково Луганської областей він був реалізований і виконував свої функції», – розповів він.

Сергій Бідило розповів, що росіяни намагалися перешкодити будівництву кордону будь-якими методами. «Поливали брудом наші підрозділи. Були спроби викрасти наших будівельників, навіть пропонували їм випивку, щоб дискредитувати проєкт», – сказав він.

Генерал-майор нагадав, що лише з Росією у нас понад 2000 кілометрів державного кордону. «Звичайно ж, можна збудувати Велику китайську стіну з бетону. То візьміть будь-якого будівельника, нехай підрахує, скільки треба коштів, щоб залити 2000 кілометрів бетоном. І навіть після цього, де гарантії? Тими ракетними, артилерійськими та іншими засобами ураження, які має агресор, за пару хвилин зрівняють з землею. А авіація? Яку тут «Стіну» збудувати? До неба?», – сказав Сергій Бідило.

Він зазначив, що 24 лютого російські колони зайшли в Україну, обійшовши рови «Стіни». «Ми ж знаємо, як почалася ця агресія. Російська армія заходила через пункти пропуску, а не через вали. Зайшли, розгорнулися і пішли далі», – наголосив він.

На його думку, після перемоги Україна повинна продовжити облаштування кордону, але вже разом зі Збройними Силами.

«З урахуванням зовнішніх загроз, і це показало російське вторгнення, слід посилити інженерну складову оборонними і фортифікаційними спорудами, облаштувати кордон разом зі Збройними Силами», – резюмував він.

Реклама

Залишити коментар